“Naslikaj kulturu BiH”: Izložba aukcionog i humanog karaktera

Kultura 18. nov 202122:56 0 komentara
N1

U "Dječijoj kući" Novo Sarajevo otvorena je izložba "Naslikaj kulturu BiH" stipendista Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu. Izložba je aukcionog karaktera, kupovinom radova kupci učestvuju u stipendiranju jednog djeteta. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i sporta KS i Općine Novo Sarajevo.

Sviranje, slikanje, humanost, samo neke su od stvari kojima je Lamija predana. Stipendistica udruženja “Obrazovanje gradi BiH” (OGBiH) jedna je od autorica izložbe postavljene u “Dječijoj kući” Općine Novo Sarajevo.

“Te dvije grane umjetnosti, muzika i crtanje su ustvari prve dvije moje velike ljubavi i nadam se da ću moći da se bavim tim vrstama umjetnosti do kraja života”, govori nam Lamija Kabaš, stipendistica udruženja OGBiH.

Kao motiv za predstavljanje kulture Bosne i Hercegovine izabrala je pokojnog Jovana Divjaka, osnivača udruženja koje je stipendira.

“Nije bilo lako, pogotovo zato što sam crtala njega kao jednu jako važnu ličnost i za ovo udruženje i za dosta građana Bosne i Hercegovine. Ali svaki portret vježbom, trudom i radom, vremenom postaje lakši”, naglašava nam Lamija.

Portreti, pejzaži, ali i grafiti, dio su dio ove postavke.

“Inspiracija mi je bio Benjamin Čengić, koji mi je u neku ruku i mentor i moj početak što se tiče grafita. Grafite sam upoznao u nekom drugom svjetlu, jer sam ih prije smatrao vandalizmom. A, drago mi je zato jer smo nekome, budućem likovnom umjetniku uljepšali, nadam se bar neke momente života”, izjavio je Ajdin Duraković, stipendista udruženja OGBiH.

A uljepšat će momente života jednog učenika opredjeljenog za sektor umjetnosti, čija stipendija će biti obezbjeđena upravo prodajom radova ove izložbe.

“Svi posjetitelji ovu izložbu mogu pogledati tačno pet dana u prostorijama Dječije kuće Novo Sarajevo, nakon čega ćemo radove da premjestimo u prostorije Udruženja Obrazovanje gradi BiH u ulici Dobojska 4, gdje će također sve one preostale radove, koje ne budemo večeras prodali, a nadamo se da ih neće biti mnogo, svakako će ih moći pronaći tamo i kupiti”, objasnila je Renka Žunić, projekt menadžerica Udruženja OGBH.

“Veoma mi je drago što sam učestvovala u ovakvoj vrsti projekta zato što znam koliko znači kada neko cijeni tvoj trud i rad”, istakla je stipendistica Lamija Kabaš.

Prepoznati trud i rad ovih mladih, talentovanih i humanih ljudi je ono što je potrebno njima kao motivacija i priznanje, a društvu kao poticaj da takvih priča bude više.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!