“NE SPORAZUM” o savremenim (ne)sporazumima

Kultura 15. dec 202113:39 0 komentara
N1

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine postavljena je izložba osam umjetnika i umjetnica iz BiH i regije, pod nazivom "NE SPORAZUM", koja na multimedijalan način prikazuje grotesku potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji se u praksi pokazao kao nesporazum.

Izložba “NE SPORAZUM” nastala je iz potrebe da se na kritički način propita uloga mirovnih i diplomatskih sporazuma, te dekonstruiše pojam nesporazuma.

“Jer je nekako bio cilj da propitamo da li mi zaista imamo mir, stabilnost, da li imamo prosperitet koji nam je obećan ovim Daytonskim sporazumom i na koji način se mi snalazimo u tom jazu između političkih sporazuma i naših svakodnevnih sporazuma”, kazala je kustosica Adna Muslija.

N1
N1
N1

Okupljajući osam autora i autorica iz BiH i regije, ova multimedijalna izložba nudi različite pristupe ali i stavove na temu Daytonskog sporazuma, koji se kako ovi umjetnici navode, u praksi pokazao kao Nesporazum.

“Tražim odgovor na to pitanje, kako, šta i upravo zbog toga je skulptura postavljena u takvom jednom položaju, sa zamišljenim izrazom lica koji gleda u prazno, pokušavajući dati odgovor na to pitanje ‘kuda sada’ “, izjavio je umjetnik Haris Kusturica.

A ružičasta boja Kusturicine skulpture predstava urgentnost bezizlazne situacije u kojoj se svi mi nalazimo. Ova kritički nastrojena izložba kroz video radove, objekte, crteže i skulpture oslikava današnje društvo i na multimedijalan način prikazuje tu grotesku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!