“Nepodnošljiva lakoća intime” u Historijskom muzeju: Ljepota ljubavi u 86 radova

Kultura 17. jan 202219:14 0 komentara
N1

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine do 14. februara bit će otvorena izložba “Nepodnošljiva lakoća intime” Ivana Hrkaša. Sastavljena je od dva ciklusa fotografija na kojim se nalaze roditelji i prijatelji autora u svakodnevnoj rutini stvarnosti.

Privatnost, fantazije, predrasude su nepodnošljiva lakoća intime koju Ivan Hrkaš svojom postavkom dijeli sa posjetiteljima – posmatračima u čijoj ulozi se i sam nalazio tokom fotografisanja i kreiranja autobiografske izložbe.

“Ogoljavajući njihovu intimu, mojih roditelja, taj njihov ritual koji ja poznajem još kao dijete, njihovu ljubav i ljubav moja dva drugara koja nije društveno prihvatljiva. Onaj ko ustvari promatra postaje treći akter, uključuje se i uranja u tu intimu, analizira, preispituje svoju porodicu”, pojasnio je Hrkaš, autor izložbe.

Dodaje i da je intima nešto s čim se svi teško nosimo.

“Intimu teško prihvaćamo i mislim da je teško pokazujemo drugima. Skrivamo je ili pakujemo u neki lijepi papir kako bi to izgledalo drugačije, ljepše i mislim da to i današnje socijalne mreže jako lijepo pokazuju i predstavljaju”, navodi Hrkaš.

U saradnji sa autorom u muzeju će za sve ljubitelje fotografije biti organizovana i radionica u kojoj će polaznici naučiti više o samom razvoju i nastanku fotografije.

“Ja vjerujem da će kroz ovu izložbu, odnosno aktivnosti fotodepoa ova saradnja se i dalje produbljivati da će imati veliki broj studenata i da ćemo se nekako kroz fotografiju kao njegovu ljubav i kao naš posao naći i raditi zajedničke dobre stvari”, ističe Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

U vrijeme kada je fotografija postala savršeni momenat uljepšan raznim programima i predstavljen kao stvarnost, Hrkaš kroz 86 radova prikazuje istinsku ljepotu ljubavi i intimnosti koja se ne može fotošopirati, niti odglumiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!