Nešto novo na teatarskoj sceni Sarajeva: “Lutka” u Pozorištu mladih

Kultura 15. jun 202116:40 0 komentara

U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu 16. juna u 20:00 sati premijerno će biti izvedena predstava "Lutka", po tekstu Mire Gavrana, u režiji Adisa Bakrača. Riječ je o savremenom tekstu koji će teatarskoj publici ponuditi nešto novo na našoj sceni.

Komedija sa elementima drame govori o muškarcu, kojeg je nakon dugogodišnje veze napustila djevojka, a on se odlučuje na život sa ženom-lutkom, najsavršenijim androidom proizvedenim u laboratoriji s namjerom da usreći muškarca. Žena, odnosno lutka, koja će pružiti sve muškarcu ali bez previše pitanja.

Lutka – zajednički život muškarca i androida

“Međutim ispostavi se da android, u svom logičnom aparatu, ima pohranjeno jako puno pitanja”, navela je Belma Lizde Kurt – glumica.

Lutka ukazuje muškarcu na sve propuste koje je činio prema ženama te povremeno i ona s njim dolazi u sukobe koji su,čini se, neizbježni u zajedničkom životu osoba suprotnoga spola.

“Lutki smeta kod ovog muškarca što je egoističan, ljubomoran, sebičan i grub”, dodala je Lizde Kurt.

“On sebe ne vidi tako, ne vidi sebe kao i svaki čovjek, koji ne vidi svoje negativne postupke. Poprilično je negativan i samoživ. Zbog toga ga je napustila djevojka sa kojom je bio 7 godina u vezi, i on je sebi nabavio probnu lutku”, izjavio je Damir Kustura – glumac.

Lutku je osmislila naučnica nedugo nakon svog bračnog brodoloma pa je u nju prenijela svoj kritički pogled na muškarce.

Savremeni tekst

U potrazi za savremenim tekstom koji će imati komunikaciju sa publikom a koji će donijeti neke nove stvari na našoj sceni, u dramskom smislu ali i u žanru komedije, reditelj Adis Bakrač odlučio se za tekst Mire Gavrana.

“Tako da je ova predstava spoj komičnog, tragičnog apsurda što jeste život koji danas živimo i naprosto ovaj tekst Mire Gavrana stvarno nudi sve to za čim smo mi tragali i pokazalo se u toku procesa rada da smo napravili dobar izbor”, pojasnio je Adis Bakrač – reditelj predstave.

Prvi put se u Pozorištu mladih Sarajevo radi predstava po tekstu Mire Gavrana, a u sklopu implementacije projekta „Kultura pripada i meni“ predstava će biti prilagođena slijepim i slabovidnim licima kao i gluhim i nagluhim osobama, odnosno imaće titlove i audiodiskripciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!