“Nju je lako voljeti”: Ljepote BiH prikazane kroz prvu bh. videoizložbu

Kultura 24. nov 202218:00 0 komentara

U Muzeju grada Zenice otvorena je prva bh. videoizložba pod nazivom "Nju je lako voljeti" na kojoj su prikazane sve ljepote Bosne i Hercegovine snimljene iz zraka. Izložba će biti postavljena 10-ak dana, a potom prikazana i u drugim gradovima.

Osmogodišnji projekat Dade Ruvića & Dron.ba, pomoću modernih tehnologija, prikazuje sve ljepote Bosne i Hercegovine snimljene iz zraka. U Muzeju grada Zenica, na 11 televizora, posjetioci mogu vidjeti brojne lokacije.

“Svakom televizoru smo dali neku temu, vodopadi, tvrđave, rijeke, planine, kategorije koje smo i mi kategorično snimali, tako da smo se trudili da počnete od gradova, pa da idete dalje, dalje i dalje….i dolazite, na nama najljepši vodopad, Bliha u Sanskom mostu”, pojasnio je Dado Ruvić.

Kulturne znamenitosti i prirodne ljepote snimljene su kroz sva godišnja doba te prikazane su sve ljepote BiH zabilježene kamerom u posljednjih osam godina. U 30 minuta prikazano je preko 500 lokacija. Ruvić je kazao da je neke lokacije snimao po nekoliko puta, u raznim vremenskim prilikama, te da se svaki put zaljubio u svoju zemlju. Zbog toga je i nastao naziv izložbe “Nju je lako voljeti”.

“Ljubav pokreće svijet. Ljubav prema porodici, djeci, roditeljima, dragani ili draganama, ljubav prema svom gradu, ljubav prema domovini. Upravo je to ono što čini ovu izložbu značajnu, jer je urađena s ljubavlju i treba da potiče ljubav prema našim gradovima, rijekama, starinama i novinama”, naveo je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.

Osim videoprezentacije, na izložbi su izloženi i dronovi, a osim toga održana je i radionica na kojoj su prisutni imali priliku naučiti sve o dronu ali i problemima sa kojima se mogu susretati.

“Sa problemima sigurnosnim do problema tehničkih. Kako postići dobar kvalitet, kako kadrirati, kako dronom prići objektu, kako snimiti, kako montirati. Kako se izvući iz neke riskantne situacije kao što je kiša, snijeg ili ako imate napad ptice što se često dešava”, ispričao je Dado Ruvić sve poteškoće i potencijalne prepreke s kojima se ova vrsta umjetnika često susreće.

Izložba će biti prikazana i u drugim gradovima, a na narednim izložbama planiraju pokazati i fotografije razbijenih dronova i svih nepredvidih situacija sa kojima su se susretali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!