“Noć tvrđava” unutar zidina Kastela uz tamburaše

Kultura 26. apr 202209:38 0 komentara
N1

Proljeće u Banjaluci donosi niz manifestacija, a na svom vrhuncu, naredne sedmice i jednu novu. Po prvi put u gradu na Vrbasu održaće se "Noć tvrđava" , jedan od najljepših regionalnih događaja.

U petak i subotu, 29. i 30. aprila unutar zidina Kastela biće realizovani raličiti događaji, poput radionica za djecu, prezentacije za odrasle, ali i koncert banjalučkih tamburaša.

Turistički potencijal

Banjaluka je ove godine domaćin regionalne manifestacije manifestacije koja kroz projekat „Unapređenje prekogranične turističke ponude na tvrđavama – FORTITUDE“ teži da poboljša kulturno-turističku ponudu u gradovima sa utvrđenom baštinom, sa idejom da se poseban naglasak stavi na jedan od najvrijednijih i najdragocjenijih objekata koji Banja Luka ima.

Noć tvrđava je prva kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će biti realizovana na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Cilj događaja u svim gradocima u kojima se organizuje je isti – da se kroz zajedničku inicijativu sa drugim državama, poveća turistički potencijal regiona.

„Zadovoljstvo nam je što smo dio ovakvog projekta i što ćemo našim sugrađanima prirediti zanimljiv program. Posebno smo ponosni na činjenicu što je u pitanju manifestacija koja jača saradnju sa gradovima iz zemalja regiona. Tvrđava Kastel je naš najstariji istorijski spomenik i godinama unazad je središte najljepših i najvećih kulturnih događaja, tako će biti i ovog banjalučkog proljeća. “Noć tvrđava” će biti još jedna potvrda za to“, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke predstavljajući manifestaciju koja se održava prvi put održava se prvi put, a realizuje se u okviru prekograničnog projekata „Fortitude“ i to u partnerstvu sa Crnom Gorom i Hrvatskom.

Zahvaljujuću projektu Kastel će dobiti i dodatnu opremu, koja će biti predstavljena. Pomoći će dodatnom poboljšanju turističke ponude grada, a biće postavljena u jednoj od kula Kastela.

Povezanost regiona

Grad će, kako je najavljeno, iskoristiti projekat kako bi predstavio analizu koji se tiče tendencije da Кastel postane nezavisna ustanova, na polju mnogih aspekata, od kulturnog preko turističkog apsekta, pa sve do kulturno – istorijskog nasljeđa. Tokom ovih dana biće predstavljen i elaborat, u sklopu kojeg će, između ostalog, biti zamjenjeno i oko 40 klupa na Кastelu i oko Кastela.

Nosilac projekta je JU Tvrđava kulture Šibenik, a partneri su, pored Grada Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar. Projekat je podržan kroz program Interreg IPA CBC Hrvatska – BiH – Crna Gora. Ideja je da zajedničkim djelovanjem region bude povezan te udruženim snagama bude dio višeg cilja – prekograničnog kulturnog uzdizanja.

Ovim povodom program za 29. i 30. april pripremili su i tvrđava Đurđevgrad u Zvorniku, Srednjovjekovni grad Sokolac u Bihaću, dvorac Vranduk u Zenici te dobojska tvrđava Gradina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!