Novalić ponudio trajni smještaj za Kinoteku – nacionalno blago BiH

Kultura 05. sep 202217:33 0 komentara
Filmski centar Sarajevo

Kinoteka u Bosni i Hercegovini dijeli sudbinu sa još šest institucija kulture koja nema riješen pravni status, a samim tim ni finansiranje. Sredstva dobijaju putem projekata, a ako se ne raspiše javni poziv, zbog neusvojenog budžeta, tada nema ni novaca. I tako više od 20 godina ova institucija iz oblasti kulture od izuzetnog značaja za BiH, preživljava.

Filmske trake, nacionalno blago, se godinama čuvaju u neuslovnim kutijama, koje nisu namijenjene u tu svrhu.

Djelatnost Javne ustanove Kinoteka Bosne i Hercegovine sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela objedinjena je 1994. godine kada je Skupština Republike Bosne i Hercegovine donijela Zakon kojim se osniva JU Kinoteka B i H. U filmskom arhivu Kinoteke B i H se štite i čuvaju filmski materijali i filmska građa od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja.

To su igrani , dokumentarni, kratki-igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju

BiH nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inozemnog filma. Uposlenici ove ustanove istražuju, prikupljaju, arhivistički obrađuju, štite i čuvaju ovo filmsko blago.

Prvi dio filmova sačinjavaju originalni filmski materijali – negativ slike i tona, filmske kopije i filmska građa sinopsisi, scenariji, knjige snimanja, dijalog i titl liste domaćeg filma, zatim prateći materijali od filmova katalozi, fotosi iz filmova, plakate. Među ovim filmovima se nalaze prvi zvučni kratki-igrani film “Ljubav u Sarajevu”, snimljen 1936. godine čiji su autori Nikola Drakulić i Edo Ljubić. Tu je i film sniman davne 1919. godine u okolini Mostara i Bune “Kopač blaga od Blagaja”, ali i film “Ničija zemlja” koji je nagrađen Oscarom.

U bogatoj zbirci plakata domaćeg filma nalazi se “Bitka na Neretvi”, čiji je autor slikar Pablo Picasso i plakati filmova “Most” i “Valter brani Sarajevo” iz Kine.

Drugi dio deponovanog filmskog materijala su 751 inozemni filmovi od kojih su neki dobili najprestižniju filmsku nagradu Oscar kao što je “Ben Hur” ili umjetničko-historijski film “Andrej Rubljov”. Ukupna dužina deponovane filmske trake u Kinoteci BiH iznosi preko 1.000.000 metara kao i fond od 5.988 različitih plakata inozemnog filma. Odlična zbirka 14.801 isječaka iz štampe svjedočanstvo je trenutka historije razvoja bh. kinematografije.

Posebno su dragocjene radni fotosi iz filmova, albumi, nagrade na festivalima što sa bogatim fondom od 2.724 filmova VHS-u i DVD-u pruža velike mogućnosti naučnim istraživačima, studentima i ljubiteljima sedme umjetnosti.

Redovni filmski programi sadrže kvalitetan izbor filmova, a cilj je širenje filmske kulture i edukacija. Uspješno organizirani seminari, tribine, okrugli stolovi i stručni skupovi koje organizuje Kinoteka BiH, obogaćuju kulturnu scenu Sarajeva, a gostovanjem sa filmskim programima u ostalim dijelovima BiH u saradanji sa Centrima kulture prezentiramo “stare“ i skoro zaboravljene filmove snimljene pedesetih i šesdesetih godina prošlog vijeka.

Javna ustanova Kinoteka BiH je do sada održala VII malih filmskih škola, a polaznici su bili učenici i studenti, sa ciljem edukacije mladih o osnovama filmske umjetnosti. Pored toga, specijalni obrazovni program sa mladima koji idu u osnovnu i srednju školu obogaćuje njihovo znanje iz književnosti, jezika, historije likovne umjetnosti i muzičkog obrazovanja kroz probranu ponudu filmova.

Danas, na poziv Premijera Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića održan je sastanak sa direktoricom Kinoteke BiH, gđom Devletom Filipović i direktoricom JP Filmski Centar Sarajevo, gđom Ines Tanović.

Tema sastanka je bila arhivska građa Kinoteke BiH gdje je Premijer Federacije ponudio trajno rješavanje smještaja ovog izuzetno važnog nacionalnog blaga, gdje bi sav filmski fundus bio pohranjen u zgradu koja bi bila renovirana i opremljena po najvišim standardima za čuvanje arhivskog materala i filmske građe na lokaciji koja je u vlasništvu Vlade Federacije i Javnog preduzeća Filmski Centar Sarajevo.

Time bi se trajno riješio problem smještaja filmske arhive, kojom bi i dalje upravljala Kinoteka BiH po svim svjetskim standardima. Ponuđeni objekat se nalazi na lokaciji bivšeg Studija Sutjeska filma gdje je već obnovljen jedan prostor za smještaj filmova u vlasništvu Filmskog Centra Sarajevo kao i smještaj opreme za digitalizaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!