NPS odbilo nagradu festivala Susreti pozorišta/kazališta u BiH u Brčkom

Kultura 26. nov 202114:57 2 komentara
N1

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo povodom festivala Susreti pozorišta/kazališta u BiH u Brčkom te je tom prilikom istakao da Narodno pozorište Sarajevo odbija nagradu sa pomenutog festivala.

U nastavku u cijelosti donosimo pismo Mustafića:

Primili smo oficijelnu informaciju sa vašeg e-maila da je stručni žiri ovogodišnjeg festivala sa preostala dva člana dodijelio predstavi “To nikad nigdje nije bilo nagradu” nagradu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog” većinom glasova produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

U svoje lično ime kao autor predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo predložio sam još na početku festivalskog programa nakon naše izvedbe da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate. Način na koji ste vi sa sajta festivala i na zvaničnoj press konferenciji komentarisali kritički intonirane istupe naših koleginica i kolega pokazali su da najodgovorniji čelnici festivala imaju duboki prezir prema demokratskom dijalogu i neskriveno gađenje prema argumentima, posebno etičkim. Vrlo sam uznemiren da su u bosanskohercegovačkom javnom i kulturnom prostoru pojedinci iz jednog teatarskog festivala sebi dali za pravo da bahatim jezikom i postupcima s pozicije moći kompromitiraju umjetnički događaj sa bogatom pozorišnom tradicijom u regionalnim okvirima. Želim da vjerujem kako bosanskohercegovački teatarski festivali jesu mjesto korektiva društva, korifeji manjinskih uvjerenja i prava, te prostor pluralizma i perspektive pogleda na svijet kroz umjetničku empatiju. Umjesto toga vaši postupci su promovirali kulturu nasilja sa kojim većina umjetnika/ica ne želi imati nikakvog dodira.

Činjenica da unatoč svemu, nagrade dodjeljujete kao da se uopšte ništa nije dogodilo, demonstrira potpunu ignoranciju festivala prema umjetnicama i umjetnicima koji sudjeluju, prema struci i prema javnosti. Zbog tolike oholosti kojom se, zapravo, jasno poručuje da festival nisu ni predstave ni kazalište/pozorište, nego njegova uprava i žiri, nagrada doslovno postaje uvredljiva za svakog ko i najmanje drži do elementarnog profesionalnog dostojanstva.

Narodno pozorište Sarajevo neće i ne može prihvatiti nagradu ovogodišnjih 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom.

Podsjetimo, sve predstave odustale su od učestovanja u takmičenju na festivalu Susreti pozorišta/kazališta u BiH u Brčkom zbog glumca Branislava Lečića koji je u žiriju tog festivala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare