Objavljene nominacije za Oscara: Evo ko je uveo nove rekorde

Kultura 09. feb 202219:12 > 19:18
screenshot

Objavljene su nominacije za prestižne američke filmske nagrade - Oscar. Film "The Power of the Dog" ima najviše nominacija. A kome će po 94. put pripasti zlatni kipići, saznat ćemo 27.marta

Film “The power od the dog”, rediteljke Jane Campion, dobio je najviše nominacija za Oskara, čak 12, uključujući tri glavne nominacije – za najbolji film, najboljeg glumca i za režiju.

Rediteljka Jane Campion prva je žena nominovana više od jednom u kategoriji za najbolju režiju. Prethodno je bila nominovana za film “Klavir”.

Steven Spillberg je takođe uveo novi rekord – sa nominacijom “West Side Story”, producirao je čak 11 filmova nominovanih za najbolji film.

Film “The Power of the Dog” Campion je snimila po sopstvenom scenariju, zasnovanom na malo poznatom istoimenom romanu Tohomasa Savagea iz 1967. Inače, film ima i osam nominacija za britanske filmske nagrade, Baftu.

„Dune” je nominovan u 10 kategorija, dok su „Belfast“ i „West Side Story” dobile po sedam nominacija, objavila je američka Akademija filmskih umjetnosti.

Slijede “King Richard“ sa šest, a „Don’t Look Up” „Nightmare Alley“ i „Drive My Car“ imaju četiri nominacije.

“Licorice Pizza” se našao u nominacijama za najblji film i za najbolju režiju.

Holivudska zvijezda Will Smith nominovan je u kategoriji za najboljeg glumca za ulogu u film Kralj Richard koji govori o ocu teniserki Serene i Venus Villiams.

U toj kategoriji našao se i Denzel Washington koji je premašio sopstveni rekord koji drži kao afroamerički glumac sa najviše nominacija, zaradivši svoju desetu nominaciju za Oscara za ulogu u filmu “Tragediji Macbetha”.

Više detalja u prilogu Adrijane Gavrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad