Odabrane predstave u konkuernciji “Mostarske liske”

Kultura 19. apr 202219:19 0 komentara
N1

Na 19. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ 2022.god., prijavilo se 35 predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Veliki broj prijavljenih predstava potvrđuje da je Mostarska liska zaista prepoznatljiva manifestacija koja je tijekom godina izrasla u jedan od najznačajnijih teatarskih festivala u regiji.

“Ove je godine bilo osobito izazovno birati predstave za festival, ne zbog količine prijava nego jer nas sve prijavljene predstave, svaka na svoj, originalan i svjež način, podsjećaju da je smijeh kompleksan fenomen čija je uloga, kako razlučuje i Fadil Hadžić, višestruka: Smijeh je katarzičan i obramben, – najkomunikativnija ljudska veza za koju ne treba znati ni jezik”, saopštili su iz Narodnog pozorišta Mostar.

Mostarska će publika u razdoblju od 20. do 27. 5. uživati u sedam predstava koje je za ovo izdanje festivala odabrala selektorica doc. dr. Tina Laco, sveučilišna profesorica, glumica i teatrologinja:

• „Eling“,( Simon Bent / rediteljica Alma Lapajne), produkcija: Narodno pozorište Mostar;

• „Predstava u selu Mrduša Donja“, (Ivo Brešan/ reditelj Mustafa Nadarević) produkcija: Narodno pozorište Tuzla;
• , „Dvostruki aksl“, (Dražen Šivak/ reditelj Dražen Šivak), produkcija: Kazalište Grupa/Teatar &TD, Hrvatska;
• “Ženski razgovori ±1“ ( Dragan Komadina, Biljana Čekić i ansambl predstave), produkcija: Hrvatsko Narodno kazalište Mostar;
• „Protekcija“ ( Branislav Nušić/ reditelj Kokan Mladenović), produkcija: Narodno pozorište Sarajevo;
• „Revizor“, (Nikolaj Vasiljevič Gogolj/ reditelj Jana Maričić), produkcija: Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, Srbija;

• „Lutka“, ( Miro Gavran/ reditelj Adis Bakrač), produkcija: Pozorište mladih Sarajevo.

Festival će biti popraćen i bogatim off-programom, a o rasporedu događanja, kao i samih predstava, javnost će biti pravovremeno obaviještena, saopštili su organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!