Osmjesi, žamor, ljudi: SFF za kratko vrijeme ‘oživio’ Sarajevo

Kultura 19. aug 202117:56 > 18:02 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Osmjesi, žamor ljudi, projekcije odličnih filmova, večernja druženja - sve je to obilježje Sarajevo Film Festivala. Iza nas je šest inspirativnih dana, šest dana u kojima su bh građani i brojni gosti uživali u filmskim ostvarenjima. SFF se završava sutra, a građani, kao i svi učesnici saglasni su u jednom: ovaj filmski festival donio je sasvim novu notu i oživio grad.

Bitno je da se pokrenuo točak, već ove godine se to vidi i osjeća ta energija… da je ljudima koji dolaze sa svojim produkcijama stalo da dobro prođu na SFF. Vidjet ćete kako će to tek izgledati za dvije tri godine kada se dobije još veći zamah. Mnogo će se više obratiti pažnja kako će se reagovati na SFF i kada je u pitanju TV produkcija. Sve je to dobra stvar.”, kazao je za N1 Mirvad Kurić.

Brojni turisti su došli u Sarajevo. Ekonomska dobit se u ovom trenutku ne može procijeniti, ali je zasigurno značajna. Tu je, poručuju umjetnici, upečatljiv i kulturni uticaj koji se ogleda u dostupnosti filmova građanima.

Adnan Mirvić, jedan od Sarajlija, objašnjava da SFF mnogo znači ovom gradu.

Imamo znači od prošle godine primjer kako je grad bio mrtav… SFF da je tada bio bilo bi drugačije. Nevjerovatno kakva je atmosfera u gradu kada je SFF… pogotovo ovaj festivalski dio, ova ulica, nevjerovatno… kao da nije Sarajevo“, kazao je Mirvić.

Upravo Sarajevom i publikom na SFF-u oduševljeni su i gosti festivala. Dobitnik Počasnog srca Sarajevo je Mišel Franco koji je dobio priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti i podršci koju pruža festivalu.

Ono što najviše cijenim na ovom festivalu je ta najiskrenija predanost filmu. Ne radi se tu o filmu kao biznisu, niti o showbizu. Tu je samo iskrena ljubav prema filmu i davanje prostora novim režiserima i slavljenje filma. SFF ima odličnu publiku. Ne sjećam se da sam na bilo kojem festivalu sreo takvu publiku“, kaže Michel Franco, dobitnik Počasnog srca Sarajeva.

Publika je u proteklim danima mogla uživati u filmovima na brojnim lokacijama. Projekcije su upriličene u ljetnim kinima na otvorenom.

‘Od početka Sarajevo Film Festivala do danas upriličeno je oko 230 projekcija filmova. U takmičarskim programima ukupno se takmičilo 48 filmova. Sutra je zadnji dan SFF-a i bit će prikazan film ”Toma” Dragana Bjelogrlića, ali i filmovi koji budu nagrađeni.”, saopćeno je iz organizacije SFF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!