Otvoren 23. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu

Kultura 12. okt 202218:40 0 komentara

Otvoreno je 23. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih i deset kratkometražnih dokumentaraca.

Umjesto u kinu pod zvijezdama kao ranijih godina, posjetitelji Mediteran film festivala ove godine filmske projekcije prate u obnovljenoj kino sali Borak. Na repertoaru je velik broj dokumentaraca, igrani naslovi, filmovi za djecu, dokumentarni hitovi, no po prvi put bez domaćih autora.

“Dosta projekata je u tijeku i došao je na naplatu period pandemije kad je ta pauza bila u tijeku, sad ti projekti vise, ali su naši redatelji obećali da ćemo dogodine imati barem pet domaćih filmova, govorimo o fimovima iz Širokog Brijega iz Hercegovine”, kazala je Katarina Marjanović, Press centar MFF-a.

Filmski autori i članovi žirija dolaze iz cijelog Mediterana, ali i šire, no često se bave temama koje nadilaze Mediteran, pa tako Festival nudi filmove o događanjima u Africi, Ukrajini, Evropi.

“Dolazim iz libanonskog mjesta koje se zove Karantina, to je jedan kvart koji predstavlja simbol patnje Libanonaca, to je najsiromašniji dio Libanona. Za vrijeme građanskog rata tamo su bili najveći pokolji i odlučio sam upravo tamo da snimam film. Jako sam uzbuđen i uvjeren sam da će film naići na dobre reakcije jer Libanon i BiH dijele slične probleme i publika će to prepoznati”, kazao je Panos Aprahamian, režiser iz Libanona.

U saradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit će prikazana i remek djela bh kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa ‘U Fokusu’, filmovi za djecu , te igrani film „Divljaci“ Daria Lonjaka. Festival donosi i promociju autobiografske knjige Željka Bebeka, dokumentarne filmove „Princeza“ i „Pjevaj mi pjesmu“. Filmovi u takmičarskom programu uglavnom pokrivaju tužne i teške priče s Mediterana.

“Ima filmova koji nisu vezani za Mediteran, recimo imamo film „Rovovi“ koji govori o ukrajinskim vojnicima 2014. kad je bio onaj prvi Rusko-Ukrajinski rat, i onda će se ljudi vjerovatno pitati zašto je film o Ukrajini na našem festivalu, ali to je francuska produkcija, nekad imamo film o pričama s Kube, opet ako je on mediteranska produkcija onda on ima pravo tu doći. Uglavnom su to teške priče”, pojašnjava Robert Bubalo, producent MFF-a.

I ove godine dio Festivala je međunarodna filmska škola kroz koju mladi iz nekoliko zemalja, uz voditelje i mentore iz SAD-a, rade na izradi kratkog igranog i dokumentarnog filma.

“Imamo preko 20 djece, 15 mentora i 6 edukatora i kroz ovih deset dana mi ćemo biti na snimanju na različitim lokacijama u Širokom Brijegu i napravit ćemo dva filma igrani i dokumentarni”, kazala je Lucy Eagleson, voditeljica MFF radionice.

“Zanimalo me pisanje, nije mi bila namjera glumiti, ali kad se ukazala prilika vidjela sam koliko je to zanimljivo iskustvo”, kazala je Ana Sesar, učesnica radionice.

Nakon svečane ceremonije zatvaranja i projekcije filmova nastalih na ovim radionicama, 23. izdanje festivala zatvorit će filmska odiseja koja istražuje kreativno, duhovno i muzičko putovanje Davida Bowiea.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!