Izložba “Osjeti muzej” – prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Kultura 14. okt 202119:49 > 19:51 0 komentara
N1

Danas je Svjetski dan vida. Približno 285 miliona ljudi u svijetu je slijepo ili slabovidno. Od toga je 39 miliona slijepih osoba. U BiH živi oko 5.000 slijepih i slabovidnih osoba. Zbog socijalnih i fizičkih prepreka, imaju ograničene mogućnosti za ravnopravno učestvovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima. Upravo zato je Muzej istočne Bosne Tuzla, prateći trend inkluzije, pripremio izložbu pod nazivom „Osjeti muzej“ koja je taktilnog karaktera, prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Većina muzeja nije dostupna slijepim osobama. Doživjeti neki vajarski eksponat, uz prilagođena pojašnjenja, posebna je prilika za njih.

“Prilikom pripreme izložbe, dosta sam naučila o tuzlanskom vajaru Dragiši Trifkoviću i drago mi je da dodirom mogu doživjeti eksponate. To je za mene kao osobu koja je slijepa od rođenja, jedini i najbolji način da steknem predstavu kako eksponat izgleda”, kazala je Tifa Tučić, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

Tifa je upravo pomagala da se izložba osmisli i postavi. Dodirom umjetničkog djela, slijepe osobe bliže su umjetnosti ali i drugim saznanjima.

“Kroz sve ove eksponate, posjetioci mogu saznati dosta i o umjetnicima tuzlanskim i o nekih istorijskim ličnostima, o pjesnicima tuzlanskim, o istorijskim događajima kao što je Husinska buna. Izložili smo skulpture i reljefe na kojima je su portreti znamenitih tuzlaka i kompozicije u reljefu”, kazala je Vesna Isabegović, autorica izložbe.

Predstavljen 21 eksponat

Ovaj projekat je započeti prije par godina, a ranije je organizovana slična izložba „Etnologija na vrhovima prstiju“. Iz muzeja ističu da je strateški plan ove kulturne ustanove praktikovati inkluziju.

“I nadam se da će ovo biti standardna praksa svake godine. Kao dugoročni cilj imamo naravno da muzej osposobimo tako da svaki put kada dođu, mogu imati pristup neograničen i da im je dostupno ono što i svima nama”, kazao je Ljubiša Veljković, Muzej istočne Bosne, Tuzla.

Zbog nedostatka prostora, ovaj put nisu mogla biti izložena sva umjetnička djela koja su pripremljena ali ovakve izložbe pokazuju da, uz trud i volju, svima se mogu obezbjediti iste mogućnosti.

Uz svaku skulpturu ili reljef koji je izložen, pripremljeno je pojašnjenje sa većim fontom slova za slabovidna lica te pojašenjenja na Brajevom pismu za slijepe kao i ovaj audio vodič. Na izložbi je predstavljen 21 eksponat, a izložba je otvorena do 1. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!