Otvoreno 26. izdanje Modula memorije

Kultura 08. apr 202120:22 0 komentara
N1

Izložbom fotografija “Ožiljci” Paul Lowe na platou ispred Historijskog muzeja BiH zvanično je otvoreno 26. izdanje Modula memorije.

U fokusu ovogodišnjeg, kulturološkog programa teatarskog festivala MESS je umjetnička percepcija
radikalnih iskustava nastalih kao posledica ratova 90-ih godina, ali na način da se ona iskoriste za kreiranje kulture sjećanja.

“Način na koji smo ove godine realizovali tu priču o ratu kao radikalnoj okolnosti će za recimo 10-ak godina biti neko sjedočanstvo druge radikalne okolnosti u kojoj smo živjeli i način na kojoj smo uspijeli dokazati da umjetnost može da živi i preživi u svakom vremenu”, kazala je Hana Bajrović – koordinatorica Modula Memorije.

U 16 programa publika ima priliku uživati u različitim umjetničkim formama – film, teatar, izložbe, promocije knjiga.

“Imamo priču koja nam dolazi iz Italije Luigija Ottanija i Roberte Biagiarelli koja se bavi Balkanskom rutom, odnosno migrantima. Ali također u znak sjećanja na Hajrudina Šibu Krvavca jednog od najznačajnijih naših reditelja, jugoslovenskih reditelja, emitiraćemo i film “Most”, kao što ćemo 9.maja na Dan pobjede nad fašizmom završiti sa nekoliko kratkih filmova te online emitiranjem predstave “Ay, Carmela” sjećajući se na našeg velikog prijatelja, velikog glumca i čovjeka Dragana Jovičića”, kazao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Ruže su crvene

“Ruže su crvene” naziv je umjetničke instalacije umjetnice Amine Avdić koja predstavlja paravane koji su 90ih godina štitile od snajpera a na paravanu su ispisani citati teatarskih radnika poput Nade Đurevske i Izudina Bajrovića.

“Namjerno sam stavila na ovaj paravan te poruke, jer kad ih pročitate možete apsolutno izvući istu poruku za ovo vrijeme. Skoro 30 godina poslije rata, našli smo se u nekom novom vremenu, nisu snajperi, nisu meci, nisu granate, ali neke druge nezgode su nas snašle”, kazala je Amina Avdić, umjetnica.

“Ovo je priča jedna koja je dosta ispunjena. Ona je posvećena nečemu što je i sam naziv “Ruže su crvene” ukazuje na nešto što je očigledno. Na nešto što se nalazi pred našim očima i nešto što u današnjem brzom svijetu nešto što olako prelazimo preko toga”, kazao je Kreševljaković.

Ništa nismo podrazumjevali. Ni život nam se nije mogao podrazumjevati. Radili smo do kraja istinito. Punom snagom. Kao da ne postoji sutra. Kao da je zadnji put, izjava je Jasne Žalice ispisana na paravanu, izjava koju mi i danas, u ovom vremenu, jako dobro razumijemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!