Pašović je primio vakcinu, ali je ljut na BiH: Naši građani ostavljeni na dnu

Kultura 11. feb 202110:06 > 12:04

Režiser Haris Pašović gostovao je u emisiji televizije N1 Novi dan gdje je govorio o tome kako je primio vakcinu protiv korona virusa tokom svoga boravka u Moskvi, a komentarisao je i bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić, čiji film "Quo vadis, Aida?" je nominovan za najprestižniju nagradu u filmskoj umjetnosti - nagradu Oscar.

Vakcina je jedno ohrabrenje i tračak nade da će se stvari pokrenuti, mada je to bilo slučajno i naši domaćini u Moskvi su bili ljubazni da to ponude svojim gostima, tako da sam zahvalan na tome“, poručio je Pašović za N1 te istakao kako je i dalje jednako ljut što u Bosni i Hercegovini još nema vakcina protiv korona virusa.

To je primjer da smo ostali na milost i nemilost. Pročitao sam da je Saša Magazinović napisao da ne može država direktno da nabavi vakcine i da mora da ima nekoga ko se bavi time. U RS su dobili vakcine, ali ne znam da li su dobili humanitarno, to nije jasno, ali je mali broj vakcina. Da bi se napravila velika imunizacija, potrebne su velike količine a to treba da uveze neko ko je ovlašten, neko ko se bavi time, a kako je napisao Magazinović, država neće ni da promijeni zakon. Ostavljeni smo na dnu. Toliko je to strašno, a ljudi plaćaju svojim životom, zdravljem i biznisom“, istakao je poznati bh. režiser za N1.

Kazao nam je da će ponovo ići u Moksvu kako bi primio drugu dozu vakcine, a to će biti usput kada krene u Rusiju na još jedan festival.

Komentarišući uspjeh filma “Quo vadis, Aida?” rekao je da je on to očekivao, ali da postoji i objektivni pogled na stvari.

93 filma iz cijelog svijeta je u takmičenju, ali to je samo mali isječak hiljada filmova koji se snime za jednu godinu i da se uđe među 15 najboljih. Čovjek ne može da to ne želi, ali ne može isto tako da bude uvjeren da će se to dogoditi. Imao sam stvarno vrlo snažnu intuiciju i procjenu, jer sam pratio šta se događa“, rekao je.

Sinoć sam čitao predviđanje u magazinu Variety – to je najznačajniji filmski magazin na svijetu i jako je uticajan na mišljenja članova Akademije. Svih tih 15 filmova su odlični, ali treba imati vremena da se pregleda svih 15, pa neki članovi pregledaju i manje od 15 i onda glasaju i Variety je stavio među pet filmova i ‘Quo vadis, Aida?’, što je veliki poticaj i za glasače i za Baftu, što je britanski pandam za Oscar, te je taj film takođe nominovan za dvije kategorije za Baftu“, komentarisao je Pašović u Novom danu.

Govorio je za N1 i o Jasmili Žbanić i njenim počecima.

Jasmila se meni javila kad je imala 18 godina u ratu i pitala može li da asistira na MESS-u i od tada je ja znam kao djevojčicu. Nakon toga je upisala Akademiju, bila jedina primljena na prvom prijemnom, i kako je padao mrak, a nije bilo struje, i kad smo rekli da je primljena, napipavali smo se da joj čestitamo. Ona je toliiko vrijedna, njen umjetnički izraz je tako poseban, utemeljena je u činejnice, u stvarnost, u duboka ljudska stanja i zajedničko putovanje nje i Damira Ibrahimovića porodilo je sve te filmove. Ona je radila diplomski film ‘Crvene gumene čizmice’, i to je film o ženi koja traži masovnu grobnicu gdje je zakopano dvoje njene djece a jedno je imalo crvene gumene čizmice. Jasmila je snažna žena koja vjeruje u žene, u ljude, podržava žene i ona je prosto jedna stvarno vrlo specifična osoba. Čitam sinoć Guardian koji je nju stavio zajendo sa Konchalovskym. On je klasik filmske umjetnosti, fantastičan reditelj, i stavio ju je sa Thomasom Vinterbergom, i ta naša djevojčica koju smo tražili u mraku da joj čestitamo je svjetska klasa. Ona je ostala jedna šarmantna, spontana osoba i raja“, istakao je Pašović o Žbanić.

Potcrtao je i da su svi ti uspjesi Damira i Jasmile samo uspjesi njih dvoje, da to nije uspjeh bh. filma.

Oni su za ‘Grbavicu’ bili stavili svoj stan pod hipoteku da naprave film. Oni su posvećeni ljudi, vjeruju u film, vole film i nisu spremni na kompromise razne, kao ni na koji tal i zbog toga su teško probijali svoj put i probili ga do Los Angelesa i ovo nije uspjeh bh. filma, jer je minimalno učešće države u ovom filmu. Danis Tanović je prije 20 godina osvojio Oscara i od tada do danas ništa se nije promijenilo u bh. kinematografiji“, komentarisao je za N1.

Govoreći o podršci države, rekao je da su u ovoj zemlji “jedine zvijezde političari i jedini biznis je politička borba”. “Mi smo zemlja koja nije za svoje građane obezbijedila vakcine da prežive”, naglasio je ponovo Pašović.

Za N1 je govorio i o inicijativi “Nisam tražila” te istakao kako polaže velike nade u novi Zakon o visokom obrazovanju te da sadašnji nema mehanizam koji sprečava uznemiravanje studenata, kao ni da to sankcioniše. Također, rekao je i da Statut Univerziteta ne predviđa takve situacije, te da su zakonski akti zastarjeli.

Rekao je za kraj gostovanja i da nije imao nikakve simptome nakon vakcinacije proitv korona virusa, te da se našali na tu temu i kaže da je “jedini simptom da ujutro pjeva ruske arije”. Naglasio je da Rusi imaju jak protokol, da su provjerili njegovo zdravstveno stanje prije nego što je primio vakcinu.