Pijanista počeo da prosi u Beogradu: Cilj mi je da skupim 350.000 eura

Kultura 21. jun 202116:19 0 komentara
Goran Srdanov/Nova.rs

Cilj mi je da zaradim između 240 i 350 hiljada eura, kazao je za Nova.rs umjetnik Andrej Josifovski Pijanista, uoči svog novog performansa koji je počeo u pet do 12 ispred Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Sa natpisom „Dinar za umetnost i kulturu” Pijanista je izašao na ulicu da, kako kaže, zaradi koju paru za umjetnost, „koja je u Srbiji na prosjačkom štapu“.

– Dajte neke pare – uzviknuo je, simbolično, u pet do 12 kada je izašao na semafor ispred svog fakulteta ulični umjetnik, arhitekta i asistent na Arhitektonskom fakultetu Andrej Josifovski Pijanista.

I samo što je stupio na semafor u Bulevaru kralja Aleksandra već su mu dvije studentkinje Arhitekture donirale 300 dinara…

S transparentom između automobila i tramvaja

Provlačeći se između tramvaja i kola koja su svaki čas stajala na semaforu neki su ga zbunjeno gledali šta tu radi, drugi pretrčavali ulicu da bi popričali sa njim ili mu udijelili koji dinar. A tri studentkinje oduševljeno posmatraju njegov „prosjački performans“, a na naše pitanje koliko su spremne da mu daju, odgovaraju nam:

„Pa dinar, nemamo ni mi, siromašni studenti…“

Podiže svoj transparent „Dinar za kulturu i umetnost“, koji je na poleđini bio i u engleskoj varijanti „Coin for Art and Culture“ i ka putnicima u tramvajima. I neki se smiju, drugi mu mimikom iskazuju podršku, no stakla su nepremostiva brana da mu „dobace novac“…

“Hvala vam”

Na sreću, bilo je mnogo onih koji su se smilovali na Pijanistin apel. Samo su mu kroz otvorene prozore svojih vozila dobacivali 10, 20, 50, 100, 200 dinara…

– Hvala vam – govorio je svojim donatorima gotovo klanjajući im se, ili stavljajući ruku na srce.

Dok ga ostavljamo na Bulevaru, ponosno diže lijevu ruku u kojoj je čitava „buksna love“ i poručuje nam:

– Ja više uopšte neću da se bavim svojim poslom!

Andrej Josifovski Pijanista pažnju šire javnosti skrenuo je prošle godine nizom provokativnih umetničkih instalacija i performansa izvedenih u Beogradu s ciljem da skrene pažnju na loše stvari u našem društvu.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!