“Pobjeda nad mrakom”

Kultura 21. jul 202219:41 0 komentara

Ibrahim Milanović oslijepio je usljed ranjavanja u proteklom ratu. Pomišljao je na odustajanje od sebe, ali ipak je odlučio da se bori i adaptirao se na novi način života.

“Naravno treba vremena i truda da se čovjek rehabilituje i osposobi za neke nove i druge poslove. Recimo, u domaćinstvu. Da koristite nekakve druge metode. Ne možemo mi slijepa lica da radimo isto kao oni što vide”, kazao je Milanovič, autor knjige “Pobjeda nad mrakom”.

Svojim primjerom želi potaknuti i druge da ne odustaju od svojih želja i ciljeva.

“Važno je da učestvuju kao autori, pod uslovom da imaju talenata, ali i kao konzumenti književnosti i umjetnosti”, rekao je Tifa Tučić iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Promotor Nedžad Milanović, imao je riječi hvale.

“On je jedan veliki borac koji je upravo kao naslov knjige, pobijedio mrak. On je optimističan, ima porodicu, tri kćerke, ima uređen život, prijatelje. Ima zanimanje. Radi četvrti roman koji neće biti autobigrafski. Ovo je jedna divna autobiografska proza , pogotovo kada znamo da je to zaista sušta istina”, kazao je Milanović.

Njegov roman bit će snimljen u zvuku kako za slijepe osobe kojima je to značajno jer im nedostaje prilagođen sadržaj na Brajevom pismu, posebni web siteovi, dostupnost medijskih sadržaja, itd.

“Kažu ime filma ali ne kažu koji dan i u koliko sati će film biti emitovan nego se to napiše. Puno ljudi koji ne vide, ne mogu pročitati i ostaju uskraćeni za film koji bi pogledali”, rekao je Suvad Zahirović iz Informativnog centra za osobe s invaliditetom “Lotos”.

Tučić ističe kako je u Tuzli postoji biblioteka za slijepe, ali da je fond u odnosu na onaj u Sarajevu, dosta siromašniji.

I nije samo to problem, već generalno nedostatak podrške ovim ljudima.

“Nedostatak razumijevanja vlasti i institucija za potrebe i podršku slijepim ljudima. Također, potrebu prilagođavanja zakonodavnog okvira i usvajanja nekih međunarodnih zakonskih normi”, rekao je Zahirović.

No, sve je to drugačije u Finskoj gdje autor romana živi gdje je dobio šansu za rehabilitaciju, školovanje, kurseve, obuke te asistenta kada god ga zatreba.

“Ako ti treba pomoć asistenta koji će s tobom ići na predavanja. Imaš pomagala koja dobiješ. Recimo, na računaru imamo sintezu govora i taj program koji nam čita šta je na ekranu koji nam čita tekstove, linkove, koješta”, kaže Milanović.

Sve ovo nestvarno zvuči za slijepa i slabovidna lica u BiH koja se i dalje bore sa brojnim problemima, u mraku, sa gotovo potpunim odsustvom empatije i društva i države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!