Počasno Srce Sarajeva reditelju Wimu Wendersu

Kultura 08. mar 202114:14 0 komentara
SFF

Počasno Srce Sarajeva koje dodjeljuje Sarajevo Film Festival ove godine će dobiti reditelj Wim Wenders. On će biti i gost programa "Posvećeno" u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival će odati počast reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

“Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije”, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wenders će održati masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma “Hotel od milion dolara” koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon njegove prve posjete: 2011. godine predstavio je revolucionarno 3D filmsko ostvarenje “Pina”, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara. Iste godine, Wenders je na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011) održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji SFF organizira u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Ovogodišnje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od 13. do 20. augusta 2021., saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!