Počeci SFF-a: Festival koji je Sarajevo pretvorio u centar filmske umjetnosti

Kultura 12. aug 202218:03 > 19:07 0 komentara

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva te tako održi kosmopolitski duh grada, 1995. godine umjetnici su pokrenuli Sarajevo Film Festival. Osvrnemo li se unazad, festival je rastao i postao kulturni brend Bosne i Hercegovine. Kratku retrospektivu gledamo u nastavku.

U oktobru 1995. godine, iranskim filmom “Bijeli balon” otvoren je prvi Sarajevo film festival. Štampa je u to vrijeme pisala, u Oslobođenju, kako je riječ o pravom “poklonu evropskoj kulturi”. Nakon što je održan, novinski naslovi festivalu su predviđali budućnost. I bili su u pravu – u godinama koje su uslijedile, Sarajevo film festival pokazao se ozbiljim simbolom kulturnog potencijala Bosne i Hercegovine. A Sarajevo je, ljetom, postajalo sve važnija svjetska destinacija koja je okupljala najveća filmska imena.

Sarajevskim crvenim tepihom prošao je i jedan od najuspješnijih režisera, ali i najkontroverznijih autora dokumentarnog filma svih vremena Michael Moore, koji je o našim, bosanskohercegovačkim stvaraocima filma rekao…

“Ovdje su talentovani režiseri, odlični režiseri, u ovom dijelu jugoistočne Evrope, i njih bi moje američke kolege trebale vidjeti”, kazao je 2007. godine reditelj Michael Moore.

Nekoliko godina kasnije, 2011., na filmski festival stigli su Angelina Jolie i Brad Pitt. Hollywoodska glumica primila je tada i nagradu Srce Sarajeva.

“Presretna sam, zadovoljna, što sam i očekivala. Biti ovdje je velika čast. Volim ovu zemlju, znam ljude odavdje, volim ovaj grad i primanje počasnog srca Sarajeva je veća čast koju sam mogla imati”, ovako je 2011. godine o SFF-u govorila holivudska glumica Angelina Jolie.

Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Robert de Niro, Benicio Del Toro, Alejandro Gonzalez Inarritu, Kevin Spacey, Juliet Binoche, Jeremy Irons, Brad Pitt, John Cleese, Dragan Bjelogrlić, Bono Vox, Orlando BLoom, Mickey Rourke samo su neki od poznatih, u dugom lancu, koji su bili gosti Sarajevo film festivala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!