Počela Ljetna škola glume za djecu – fokus na igri, zabavi i druženju

Kultura 25. jun 202216:29 0 komentara
N1

Sa radom je počela Ljetna škola glume "Aparat teatar" namijenjena za djecu od 6 do 15 godina. Fokus je na igri, zabavi i druženju.

Kako bi aktivirala one najmlađe, nakon dvije godine pandemijske zatvorenosti, glumica Belma Lizde Kurt je osnovala Ljetnu školu glume.

“Primjetila sam na svojoj djeci, djeci prijatelja, da su djeca postala povučena, lijena, neambiciozna, da su prestala da viču, da se igraju kao djeca i da nam smetaju kao djeca. I onda mi palo na pamet da napravim školicu koja nema konstantno djelovanje, nego baš za ljetni raspust”, kazala je.

Fokus Aparat teatra je na druženju i igri, tako svi učenici imaju priliku da kroz klaunovske radionice, plesanje, pjevanje, recitovanje i sviranje, razviju kreativnost.

Cilj ljetne škole glume je da djeca savladaju osnove glumačkog umijeća, maštu i kreativnost.

“Treba prvo od njih napraviti dobru funkcionirajuću grupu tako da trenutno radimo na igrama. Dosta smo igara svi mi edukatori povukli iz našeg djetinjstva, kako bi smo odgurnuli svaku vrstu stida, kako bi oni spremni kao grupa bili da uđu u jedan proces koji će zahtjevati bliskost”, kazala je glumica Ivona Baković.

“Djeca nemaju filter, nemaju skrivenu namjeru koju ljudi većinom imaju i kažu sve što im je na umu. Ako ih nešto zanima to će pitati, ako je nešto smješno rećiće da je smješno i sa te strane je dobro, jer su djeca direktna”, kazao je glumac Enes Kozličić.

Tridesetak mališana će u tri mjeseca škole glume, raditi i na predstavi “Dobro drvo” kojom će se predstaviti publici.

“To je prema poemi Silversteina “Dobro drvo”, koje govori o odnosu čovjeka i prirode, odnosno o čovjekovoj konstantnoj potrebi za prirodom, tako da ćemo napraviti jednu vrlo ekološku priču”, poručuje Baković.

Rad na predstavi “Dobro drvo” čijom će premijerom 16. septembra, završiti Ljetna škola glume, oni najmlađi će imati priliku i naučiti nešto više o ekologiji, odnosno o važnosti prirode.

Osim toga, planirana su i reprizna igranja, kao i sadnja biljaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!