Počelo 13. izdanje Dječijeg teatarskog festivala “Hajde svijete budi dijete”

Kultura 17. okt 202217:33 0 komentara
N1

Dječiji teatarski festival Centra kulture i mladih "Hajde svijete budi dijete" započeo je svoje 13 izdanje, bogat festivalski program donosi pozorišne komade iz zemlje i regije, ali i različite edukativno-kreativne radionice. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, festival traje do 21. oktobra.

Predstavom “Psić boje neba” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica otvoreno je 13. izdanje Dječijeg teatarskog festivala “Hajde svijete budi dijete”. Komadi iz zemlje, ali i regije zabavljat će najmlađu publiku kroz pet dana raznovrsnog festivalskog programa.

“Predstava iz produkcije JU CKM koju radimo sa Pozorištem mladih “Ako pčele odu” je jedna isto vrlo interesantna predstava, a treći dan festivala je beogradsko pozorište Mušica koje će nam se predstaviti sa predstavom “Ljepotica i zvijer”, također u četvrtak imamo Lutkarsko kazalište iz Mostara “Karius i baktus” predstava i posljednji dan festivala imamo goste iz Zagreba”, kazao je Ernis Šljivo, direktor JU CKM.

Bogat programski sadržaj festivala u produkciji CKM-a ima za cilj uvesti djecu u pozorišnu umjetnost, te kroz različite aktivnosti razvijati stvaralačku kreativnost i vještine.

“Mi smo veoma ponosni na naš Centar za kulturu i mlade, na njihove sadržaje, ne petljamo se puno jer oni osmišljavaju programe. Naše je da podržimo u onom dijelu u kojem je to naša obaveza. Za djecu raditi je najčistiji i najsvetiji posao, jer je jako važno da djeca od najmlađih uzrasta steknu naviku da idu u pozorište”, navodi Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

N1

“Djeca su naša mlada publika koju mi odgajamo da bi sutra dolazili u pozorište i gledali predstave za odrasle. Ono što ja iz svog iskustva, igranja za djecu i igranja na velikoj sceni, mogu reći je da su mi djeca uvijek iskrenija publika i otvorenija. Djeca neće ništa raditi pro forme, pa isto tako ni gledati predstavu koja im se ne dopada. Tako da dječiji festivali jesu zaista jako važni i za odgoj naše djece, ali i za rast samog pozorišta”, objasnila je glumica Snežana Vidović.

Pitali smo publiku za ocjenu predstave o plavom psiću i dobili pozitivan odgovor.

“Ja često dolazim u Centar za kulturu i ova je predstava za čistu peticu. Dolazim sa svojom rajom i sa učiteljicom i baš mi je divna predstava”, rekli su nam mladi ljubitelji kulture.

Osim predstava festival čine različite kreativne radionice poput književne radionice, zatim tu su i vuneno pozorištance, mozgaonica, lutkarstvo, savremeni ples, slikanje i crtanje, kao i modeliranje balona.

“Na početku su to bili neki jednostavni oblici poput cuke ili cvjetića, leptira, a sada kada su već vidjeli šta sve možemo raditi ima i želja da im napravimo Spidermana, neke super junake… Nema granice, kad me pitaju ja kažem: -od miša do ferarija”, rekao je Vanja Novak, voditelj radionice modeliranje balona.

Učenje kroz zabavu, razvijanje mašte te obrazovanje o pozorištu, ali i drugim vidovima kulture i umjetnosti, tradicionalno predstavljaju zadatak i ovogodišnjeg izdanja Dječijeg teatarskog festivala “Hajde svijete budi dijete”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!