Počelo 20. izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica

Kultura 15. sep 202112:50 0 komentara
N1

Počelo je 20. izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica. Festival je otvoren predstavom "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ostalih sedam predstava koje su u takmičarskom programu, biće izvedene na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Festival traje do 20. septembra.

U proteklih 20 godina, publika je u okviru festivala bh. drame imala priliku uživati u brojnim predstavama rađenim po tekstovima bh. autora ali i u brojnim pratećim sadržajima festivala.

Promocija stručnih teatroloških knjiga, potom časopisa koji njeguju književnost i teatarsku umjetnost, jako puno izložbi, pozorišnih fotografija, pozorišnih plakata, kostima… Jako puno programa i jako puno učesnika“, izjavio je Miroljub Mijatović, direktor festivala.

A bogat program priredili su i za jubilarno 20. izdanje festivala. Prateći program publici je dostupan online na YouTube kanalu BNP Zenica.

Ove godine imate priliku pogledati promocije dramskih tekstova, promocije knjiga, časopisa i drugih pozorišnih sadržaja a jedini prateći programi koji su ove godine uživo su ova promocija ‘Dvadeset plakata za dvadeset godina festivala’ i predstava Zijaha Sokolovića ‘Lijevo, desno… glumac’“, kazala je Merima Handanović, PR festivala bh. drama Zenica.

Osam sjajnih predstava iz Tuzle, Zenice, Prijedora, Sarajeva, Mostara i Banjaluke našlo se u selekciji za ovogodišnji takmičarski program. Festival je otvoren u Banjaluci predstavom “Derviš i smrt” a ostalih sedam predstava, izvode se sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Kada se radi selekcija, selektor bira od onoga što mu je ponuđeno i ukoliko je produkcija aktuelna produkcija kvalitetna, onda je moguće napraviti kvalitetnu selekciju. Mada sam jednom čula komentar velikog pozorišnog stvaraoca koji je rekao: ‘Ako festival ima jednu dobru predstavu, a tek dvije, festival je uspio’. Ja se nadam da će ove godine svih osam biti uspješnih, i da će se dopasti i publici i kritici”, navela je Ljiljana Čekić, selektorica festivala.

O važnosti dramskog festivala govorila je i glumica Kaća Dorić, koja se sa predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo takmiči na ovogodišnjem festivalu.

Značajan je ne samo za učesnike pozorišne, nego je značajno i za publiku, značajno za sve nas. To je festival drame, bh. drame. Bez toga da je to na sceni, drama ne živi“, rekla je Kaća Dorić, glumica.

Dorić je istakla i to da sva značajna pozorišta u našoj zemlji, bar jednom u sezoni, rade predstavu na dramskom tekstu iz bosanskohercegovačke dramske literature, što dodatno govori o važnosti jednog ovakvog festivala, jer kako kaže:

“Dramski pisac, dok ne vidi svoj dramu na sceni, on i ne zna šta je napisao”, dodala je Dorić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!