Počelo Berlinale, Jasmila Žbanić u stručnom žiriju

Kultura 01. mar 202119:51 0 komentara
AFP

U Berlinu je u ponedjeljak započeo 71. Međunarodni filmski festival koji se ove godine održava u dva dijela, prvom dijelu od 1. do 5. ožujka preko online platforme kojem pristup ima samo profesionalna publika i novinari te ljetnom dijelu namijenjenom publici koji će se održati u lipnju.

Svakog dana profesionalnoj publici će preko online platforme biti na 24 sata biti ponuđeno gledanje filmove i jednog od festivalskih programa.

Natjecateljski program, u kojem se ove godine za jednu od nagrada natječe 15 filmova, počeo je među ostalim projekcijom jednog od njemačkih filmova u konkurenciji, filmom „Ja sam tvoj čovjek“ redateljice Marie Schrader.

U programu Generation prikazan je i jedini ovogodišnji film iz Bosne i Hercegovine, „Tabija“ redatelja Igora Drljače.

Sutra će u natjecateljskom dijelu biti prikazana i hrvatska manjinska produkcija “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” rumunjskog redatelja Radua Judea u kojem sudjeluje i hrvatska producentska kuća Kinorama.

Pobjednike ovogodišnjeg Berlinale stručni žiri, u čijem radu sudjeluje i bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, proglasit će u petak.

Pobjednički filmovi će zajedno s izborom filmova široj publici biti prikazani od 9. do 20. lipnja u berlinskim kinima kada će biti i uručene ovogodišnje nagrade.

U nedjelju navečer su uoči Berlinalea kina širom Njemačke bila osvijetljene u znak protesta što su kinematografi zbog pandemije zatvoreni od početka studenog.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!