Počeo Međunarodni festival književnosti Bookstan: “Stanje opsade” – glavna tema

Kultura 06. jul 202220:30 0 komentara
N1

Počeo je sedmi Međunarodni festival književnosti Bookstan. Tema ovogodišnjeg izdanja nosi naziv Stanje opsade.

“Stanje opsade” kao književni motiv prisutan u djelima savremenih autora iz Ukrajine, Palestine, Irana i drugih zemalja, na sedmom Međunarodnom festivalu književnosti nastoji borbu za oslobođenjem od okova stvarnosti olakšati narativom i pisanom riječju.

“Postoji jedna misao, jednog fratra koji je i pisac, davno ju je rekao da je pisac uvijek u ratnom stanju. Ratno stanje podrazumijeva i ono što je unutar te bitke moguće, a to je da nešto opsađujete, da nešto držite pod opsadom, da nešto pritiščete. Ovo društvo također, na neki način je opsađeno, politikom, svim kontekstima, svim narativima koji od nas traže da se opredjelimo. Mi se ne opredjeljujemo, mi živimo neku vrstu centra, neku vrstu miješanja, neku vrstu ideje i pričanja prilče”, saopštio je Damir Uzunović, direktor programa festivala.

“Rat je bio toliko intezivan doživljaj, događaj u životima ljudi da su se mnogi u tom periodu, baš kako Mehmedinović voli reći, oblikovali kao pisci. A ja mislim da su se neki u tom ratu kao pisci rodili, oni ne mogu da ignorišu nešto što je dio njihovog identiteta. Svaki bijeg od te teme bi bio poguban za književnost koju stvaraju”, dodao je Almin Kaplan, pjesnik i prozaist.

Tri dana prije samog pocetka Bookstana počele su i radionice za mlade kniževne kriticare koje vodi književna kritičarka Jagna Pogačnik. Hrvatska urednica i nagrađivana prevoditeljica za ovogodišnju radionicu izabrala je temu: Kritika između teksta i konteksta.

Pored radionica, u okviru festivala književnosti publika ima priliku prisustvovati okruglim stolovima, promociji knjiga ali i pogledati izložbu “50” Andreja Đerkovića.

Više detalja u prilogu Selme Zahirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!