Počeo prvi Međunarodni teatarski festival Živi zid u Živinicama

Kultura 22. okt 202121:07 0 komentara
N1

Počeo je prvi Međunarodni teatarski festival Živi fest u Živinicama, koji će u devet dana trajanja publici ponuditi osam sjajnih predstava iz BiH, regije, ali i šire. Ovo je jedinstvena prilika da publika i u manjim gradovima ima priliku uživati u bogatom teatarskom programu koji traje do 29. oktobra.

Gradsko pozorište Živinice, osnovano 1974. godine, decenijama je stvaralo teatarsku publiku. Iako je publika posljednjih godina izgubila naviku odlaska u pozorište, prije četiri godine sa realizacijom je krenula teatarska revija “Četvrtkom u pozorište” koja je ponovo privukla publiku.

Na taj način prikazivali im suštinske vrijednosti teatarske umjetnosti da bi na kraju krajeva došli do ovog produkta koji se sam po sebi iznikao iz teatarske revije, odnosno potreba Živi fest 2021“, izjavio je Elmir Krivalić, umjetnički direktor festivala.

A prvi Međunarodni teatarski festival Živi fest u Bosanski kulturni centar privukao je veliki broj zaljubljenika u teatarsku umjetnost, što je veoma važno za jedan manji grad.

Bez ove vrste kulturnih sadržaja u manjim gradovima mislim da kultura nema velike šanse“, komentarisao je Vlado Kerošević, predsjednik žirija.

Prije svega zbog te famozne decentralizacije kulture o kojoj svi govore, ali relativno se malo to može u praksi sresti. Ovo je jedan od onih festivala, projekata koji su jako važni tom segmentu, dakle publika iz manjih sredina da ima priliku da vidi neke projekte, neke izuzetne predstave“, kazala je Ljiljana Čekić, član žirija.

Publika će u devet dana trajanja teatarskog festivala Živi fest u Živinicama imati priliku pogledati osam sjajnih predstava iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Češke Reublike.

“Mislim da je ovo jedan od najambicioznijih bh. festivala, bez obzira što je u manjem mjestu, mnogo obećavaju predstave koje će biti odigrane na Živi festu”, rekla je Čekić.

U okviru festivala upriličena je i izložba fotografija scenografa i kostimografa Suada Avdagića.

Ovdje su sad fotografije koje sam uspio da sačuvam, dijelovi mojih scenografija svih ovih godina i dijelovi kostima koji se nalaze na ovim fotografijama“, istakao je Suad Avdagić, autor izložbe.

Cilj jednog ovakvog festivala nije samo afirmacija pozorišne umjetnosti.

Organizaciji jednog ovakvog festivala ne smije da bude osnovni cilj privući publiku. Privući publiku da publika ne stvara kao kritičko mišljenje zaista nema smisla“, naveo je Krivalić.

A da publika ima pravo na mišljenje, govori i činjenica, da osim tročlanog žirija i publika ima pravo odabrati najbolju predstavu.

Mislim da je festivalska publika vrlo šarolika. Tu je jedan dio stalne publike, koja posjećuje sve predstave koje se igraju u određenom gradu, jedan dio je onaj elitistički. Nažalost, malograđanski koji dolazi da bi bio viđen ali u jednom trenutku kada shvate da je u pitanju samo umjetnost, najčešće odustanu od nas“, naglasila je Čekić.

Nažalost, ukoliko se umjetnost mnogo ozbiljnije, kreativnije i sadržajnije ne nametne pažnji građanstva u cijeloj BiH, mislim da će izgubiti tu borbu“, izjavio je Vlado Kerošević, predsjednik žirija.

Festival se završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada, a nako toga biće odigrana i predstava “Bosanski špijun” koja je nastala u produkciji Gradskog pozorišta Živinice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!