Počeo travnički festival ‘Ogledalo svijeta u očima djeteta’

Kultura 17. nov 202121:52 0 komentara
N1

Počeo je treći Pozorišni/art festival za djecu 'Ogledalo svijeta u očima djeteta' koji je jedini festival za djecu i mlade ovog tipa na području općine Travnik, pokrenut od strane Centra za kulturu Travnik. Cilj festivala je podizanje svijesti o teatarskoj umjetnosti među najmlađom publikom. A osim predstava, festival ima i edukativne radionice.

Izložbom likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola, simbolično na temu “Svjetski dan tolerancije” i “Međunarodni dan djeteta”, ali i proglašenjem najboljih radova, u Centru za kulturu Travnik počelo je treće izdanje Pozorišnog/art festivala za djecu.

” ‘Ogledalo svijeta u očima djeteta’ je nekako strateški pozicioniran da traje pet dana, odnosno počinje 16.11. na Svjetski dan tolerancije, a završava 20.11. na Međunarodni dan djeteta, odnosno na Noć teatra. U pet dana imamo pet ili šest predstava, zavisi kako se koje godine to posloži”, izjavio nam je Taik Ganić, direktor JU Centra za kulturu Travnik.

Oni namlađi, čiji su radovi nagrađeni, istakli su važnost jednog, ali i jedinog ovakvog festivala u svom gradu.

“Mislim da je važno jer djeca trebaju biti aktivna, učestovati u konkursima, takmičenjima”, rekla nam je mlada Lara Augustinović.

Važnost festivala pojasnila nam je i Džejla Čejvan.

“Važan mi je puno. Već sam jednom dobila u IV razredu, osvojila sam knjigu, kada sam pisala isto neku pjesmicu”, priča nam Čejvan.

Festival je otvoren predstavom Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica ‘Ježeva kućica’, a glumica ovog teatra Ermina Nišić je govorila o važnosti edukacije djece ali i o organizaciji ovakvog festivala naročito u manjim gradovima.

“Edukacija djece nam je jako važna, u bilo kom segmentu, a ako govorimo o kulturi, onda su festivali najbolji način edukacije djece okupljanja djece, uvođenja u kulturu i spoznaje šta je u principu pozorište. Naročito u manjim gradovima, gdje predstave rijeđe gostuju ili se manje rade, svaki festival je nešto što daje samom gradu a posebno našim najmlađima nešto što im je jako važno za budućnost”, pojasnila je glumica Ermina Nišić.

“Upravo iz ovakvih malih centara i kreće kultura. Mi se trudimo da edukujemo, obrazujemo, ono što je jako bitno da odgojimo novu publiku. I evo, zahvaljujući saradnjama sa školama sa Ministrastvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta mi uspjevamo iz godine u godinu”, ističe Taik Ganić, direktor JU Centra za kulturu Travnik.

U pet dana trajanja Teatrskog festivala za djecu, osim brojnih predstava, najmlađi imaju priliku učestvovati u brojnim edukativnim radionicama, likovnim i muzičkim radionicama a tu su i radionice klasičnog baleta.

“Djeca u Travniku baš nemaju priliku da često prisustvuju takvoj radionici. Tako smo ove godine angažovali našu prijateljicu iz Narodnog pozorišta Sarajevo Zulejhu Kečo da napravi par časova sa našim dječacima i djevojčicama na tu temu. Tu je i muzička radionica na temu ‘Travnik je voljeti lako’, zatim ‘Kako učiti’, imamo tu i bajke za laku noć, za dobro jutro… dakle, pokušavo djecu uvesti u svijet umjetnosti, u svijet kulture”, naglasio je Taik Ganić.

U pet dana trajanja, najmlađa publika, kojima je ovaj festival i namijenjen, imaju priliku uživati u čak 13 različitih programa i to besplatno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!