Počinje Mostarsko ljeto: Nakon pandemijskog zatišja očekuje se potuni procvat

Kultura 18. jun 202118:34 0 komentara

Nakon zatišja uzrokovanog pandemijom, kulturna scena Mostara ovih dana će na radost brojnih građana ponovo oživjeti, a mostarske noći bit će ljepše i sadržajnije, zahvaljujući kulturnim sadržajima iz različitih oblasti koji će se naći na repertoaru ovogodišnjeg programa Mostarskog ljeta.

“Odlučili smo i ovo ljeto da provedemo radno kako bi grad na neki način oplemenili dodatnim kulturnim aktivnostima poslije ove sveopšte pandemije koja nas je snašla. Sadržaji koji će se provesti u Centru za kulturu su, izložbe fotografija, slika, skulptura, promocija knjiga, likovne kolonije itd”, rekao je Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar.

Mostarsko ljeto – veliki broj manifestacija

Veliki broj umjetnika iskazao je želju za učešćem na ovoj manifestaciji, tako da izabrani sadržaji predstavljaju tek uži izbor od svih onih koji su bili ponuđeni.

“Mogu slobodno zaključiti da je Mostarsko ljeto već sad ispunilo na neki način svoju misiju, da su to i umjetnici prepoznali da bude jedna vrsta platforme, mjesta susreta umjetnika i publike”, ocijenio je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Organizatori Mostarskog ljeta su direktori pet mostarskih institucija kulture. Svih ovih godina uspjevaju održati kontinuitet manifestacije, ali i predano raditi na očuvanju i promociji kulture i kulturnih sadržaja kojih je u gradu na Neretvi u proteklom periodu nedostajalo.

“Narodna biblioteka uz pet istintucija kulture se potrudila da se nastavi s ovom manifestacijom. Mislim da će sadržaji biti interesantni uz sve ove druge koje promovišu ove institucije”, poruka je Rasima Prgude, direktora Narodne biblioteke.

Nisu zaboravili ni najmlađe

A zahvaljujući Pozorištu lutaka, kao ni prethodnih godinu nije zaboravljena najmlađa publika. Za njih su pripremljena dva sadržaja.

“Prvi sadržaj je i najava Mostarskog ljeta. Počet će simboličnim defileom djece plesnog studija MoStars sad u nedjelju, a nakon toga će pogledati u pozorištu predstavu ‘Mačak u čizmama’. Drugi sadržaj je predstava ‘Dječak koji je sanjao more’ koju smo radili u saradnji sa režiserom Zijahom Sokolovićem”, riječi su Edina Kmetaša, direktora Pozorišta lutaka.

Mostarsko ljeto je najduža umjetnička smotra, a kao takvo – prvi put je održano 1979. godine, tradicija se nije prekidala ni tokom pandemije, a organizatori se nadaju da će ove godine s obzirom na okolnosti koje su vladale, Mostarsko ljeto okupiti veliki broj građana i ljubitelja kulturnih sadržaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!