Pola vijeka Tigričeka: Sarajevska djeca odrastala uz ovu predstavu

Kultura 16. mar 202216:26 > 16:32 0 komentara

Već 50 godina lutkarska predstava "Tigriček" koju je režirao Jurislav Korenić igra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo. Najmlađa publika će ponovo imati priliku uživati u ovoj predstavi 20. i 21. marta.

Nastala još 1972. godine u režiji Jurislava Korenića, tigrić Perica već 50 godina najmlađu publiku uči da je ljubav jača od straha.

“Većina sarajevske djece odrastala je uz ovu predstavu i rijetko koje pozorište, ne samo u BiH, regiji nego i u Evropi, se može pohvaliti ovako jednim velikim jubilejem”, kazao je Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo.

Brojne generacije su, uz promjene ansambla i obnovu predstave, živjele zajedno sa Tigričekom. A sa njim se saživjela i glumica koja poslijednjih, gotova 20 godina, tumači glavni lik.

“2003. kada sam preuzela Tigričeka u svoje ruke, nakon nekoliko predstava odigrani, moram vam tu anegdotu ispričati, kada se završila predstava ja sam spustila lutku i moja lutka je udarila od paravan, ja sam rekla: “Ajjj”, mene je zabolilo. I tada sam shvatila da je to stvorenje živo u mojim rukama”, kazala je Alma Merunka, glumica.

A posebno mjesto ova predstava ima i u srcu glumca Mirze Tanovića.

“Kad sam se zaposlio prije puno godina ovdje, naravno ona se igrala na redovnom repertoaru, i onda spletom okolnosti, preuzimaju drugi glumci ulogu i ja sam jedva čekao. Tako je… te lutke koje su same po sebi umjetnička djela, sama pričica za djecu… tako da smo jedva dočekali a plus se ovo sa 50 godina uklapa da je to najdugovječnija predstava”, kazao je Tanović.

Cilj Pozorišta mladih je obnoviti lutkarstvo i lutkarsku scenu, a Tigriček daje dodatnu vrijednost jer daje svojevrsni pogled u prošlost, uvid u estetiku i maštu velikih učitelja i lutkara.

“Želim to lutkarstvo u nekom širem i većem obimu, želimo da se takmičimo sa raznim medijima, sa kojim su izložena djeca, od društvenih mreža, YouTubea, da ih probamo vratiti u pozorište, da zavole, i na našu sreću, interesovanje je veliko”, kazao je Fazlić.

“Njen kvalitet prije svega je nešto što se održava toliko dugo i nadam se da ćemo još dugo igrati Tigričeka”, dodaje Merunika.

Iako je Tigriček premijerno izveden u novembru 1972. godine, njegov 50 rođendan, Pozorište mladih je odlučilo proslaviti simbolično na Svjetski dan lutkarstva – 21. marta, a sav prihod od prodaje ulaznica biće doniran „Domu za djecu bez roditeljskog staranja“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!