Postavljena izložba “Knjiga žalbi”

Kultura 09. apr 202118:19 0 komentara
N1

U Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH postavljena je izložba "Knjiga žalbi" autorice Tamare Sarajlić-Slavnić. Na ovoj izložbi publika ima priliku vidjeti eksponate iz zbirki Muzeja u kojima su sadržane žalbe književnika i pozorišnih radnika bilo da se oni žale ili su žalbe njima upućene.

“Nikad nam nije bilo gore”, je rečenica koju kulturni radnici godinama govore. Dokaz tom nemaru prema njima, ali i kulturi uopšte, prikazano je na izložbi Knjiga žalbi autorice Tamare Sarajlić-Slavnić.

“Imam osjećaj da je izložba Knjiga žalbi nastala u jako dobrom trenutku kada mi sami za sebe možemo reći da se nalazimo u situaciji koja nikad nije bila gora. Međutim izložba je nastala kao neki odgovor na mantru bh. savremenog života a to je “Nikada nam nije bilo gore”, kazala je autorica izložbe.

Na izložbi, koja je podjeljena na tri segmenta, predstavljeni su dokumenti, originalni predmeti, prepiske pisaca i novinski članci – u kojima se oni žale, traže pomoć, isplatu honorara ali i prijete tužbama.

“Prvi dio su novinski isječci iz naše zbirke novinski članci. Radi se opet o finansijskim situacijama pozorišta, pisaca, do sukoba generacije pisaca itd. Drugi dio izložbe je prepiska, možda najzanimljiviji dio izložbe, između pisaca. I treći dio su ugovori i molbe. U kojima se pisci žale na neisplaćene honorare, stipendije koje nisu dobili, stanove koji su im obećani a nisu ih dobili”, dodala je Tamara Sarajlić-Slavnić.

Otkriveni i dokumenti vezani za muzeje

Na izložbi je prikazan i ugovor glumice Jelene Kešeljević i Uprave Narodnog pozorišta u Sarajevu. Na čijem se čelu nalazio Branislav Nušić.

Osim toga, prilikom istraživanja otkriveni su i dokumenti vezani za muzeje.

“Historijski gledano, ovo pokazuje kako se može uporediti sa današnjim stanjem u kulturi. Najčešće se te žalbe i molbe odnose na nedostatak resursa za kulturu, to je danas posebno izraženo i vidljivo, kako su tada, prije 100 godina pokazivali nepažnju i nebrigu kulture. Tako i mi danas na svojim leđima osjećamo kako je teško opstati u najvažnijim baštinskim institucijama kulture u BiH”, kazala je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Šehabović se osvrnula na sedam institucija kulture kojima nije riješen pravni status a samim tim ni finansiranje. Zbog toga je njihov opstanak doveden u pitanje.

Izložba Knjiga žalbi obuhvata period od 20-ih do 60-ih godina. Ovi dokumenti svjedoče o višedecenijskom problemu, u kojima se kulturni radnici nalaze. Sluha za kulturu u našoj zemlji, čini se da nikada nije ni bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!