Predstava “Cvrčak i mrav” starije će “vratiti” u djetinjstvo, a djecu zabaviti

Kultura 02. jun 202219:37 0 komentara

U Pozorištu mladih Sarajevo sutra će premijerno biti izvedena predstava "Cvrčak i mrav". Autor teksta je Rade Pavelkić, režiju potpisuje Adis Bakrač. Priča likova Cvrčka i Mrava zabavit će i educirati najmlađu publiku, a one starije "vratiti" u djetinjstvo.

“Ja igram cvrčka i to mi je zadovoljstvo”, kazao nam je glumac Edin Avdagić, dok njegov kolega Edis Bilić dodaje da on igra mrava.

“Ja igram dvije uloge, malu mravičku i igram leptiricu”, ističe glumica Ajla Cabrera.

Cvrčak usred zime zakuca na prozor kuće u kojoj je stanovao mrav. Kada mrav otvori prozor, cvrčak ga zamoli za nekoliko zrna žita čisto da se nahrani, da ne bi od gladi umro.

“A šta si radio ljetos?”, upita mrav cvrčka…
“Svirao sam…”, reče cvrčak.
“Svirao si??? Onda igraj sada da te glad prođe”, odgovori mrav.

“Tako šaroliki likovi, zanimljivi, interesantni, koji se druže na sceni, igraju, nekad se malo i posvađaju pa se ponovo druže i pomažu jedni drugima. Cvrčak je naravno tu frontmen, on vodi ovu cijelu priču. Cvrčak koji piše pjesme, uveseljava druge i pomaže im u njihovom radu, naravno tu je i mrav koji neprestano, neprestano radi, ali kako predstava odmiče njih dvojica postaju pravi prijatelji i počinju da razumjevaju jedan drugog”, naglasio je Adis Bakrač, režiser predstave “Cvrčak i mrav”.

Čuvenu basnu o veselom Cvrčku i vrijednom Mravu nam je prvi put u historiji predstavio grčki antički pisac Ezop. Priča o materijalnim i duhovnim vrijednostima pretvorena je u poučnu i zabavnu igru za sve generacije.

“Sve ono što su stereotipi i sve ono što podrazumjevamo od onog drugog i drugačijeg, jeste zapravo nebitno. Trebamo da se usmjerimo na ono šta smo mi, u čemu smo to najbolji i da zajedničkim snagama u svoj plejadi različitosti, jedni sa drugima gradimo sretniju, bolju, ljepšu budućnost”, navela je glumica Ajla Cabrera.

U vremenu prepunom obaveza i brzog življenja, predstava na sceni Pozorišta mladih Sarajevo muzikom i energičnom glumom prenosi i važnu poruku:

“Igra i pjesma nisu grijeh, živjela radost, živio smijeh!”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!