Premijera “Praznik rada” Pjera Žalice zatvara 28. Sarajevo Film Festival

Kultura 10. aug 202219:10 > 19:10 0 komentara

Povodom početka 28. Sarajevo Film Festivala, čiji će se dio programa i ove godine održavati u Ljetnom kinu Stari Grad – preko puta Vijećnice, potpisan je sporazum o saradnji između Općine Stari Grad i Sarajevo Film Festivala. Ove godine, festival se zatvara premijerom filma Pjera Žalice "Praznik rada".

Nakon što je nekoliko puta svojim filmovima otvarao Sarajevo film festival, ove godine najnovijim filmom “Praznik rada” Pjer Žalica zatvara festival.

“Ono što vam mogu garantovati to je emotivan kraj i filma i SFF-a koji sigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim i mislimo da nije boljeg izbora za zatvaranje 28.SFF-a”, kazao je Jovan Marjanović, direktor SFF-a.

O učešću na festivalu ali i o važnosti jednog ovakvog filmskog događaja, govorio je bh. reditelj Pjer Žalica.

“Bio sam na raznim festivalima od Toronta do Kana, nema važnijeg festivala na kojem nisam bio, i zbog toga znam koliko je ovo velik i važan festival. Za nas je posebno važan jer tih 7 dana Sarajevo postane metropola, što mi tada živimo onaj život na koji smo nekada navikli da nam bude svakodnevnica”, kaže Žalica.

“Praznik rada” govori o Arminu koji se nakon 10 godina iz Njemačke vraća u Bosnu kako bi iznenadio oca. Međutim, njega nema. U mahali je nemir jer mu je otac uhapšen. Armin želi saznati istinu, a komšije proslaviti Praznik rada.

“Nadam se da kad pogledate ovaj film da ćete zagrliti prvu osobu do sebe”, kazao je glumac Admir Glamočak.

Žalica ističe da su muzika i gluma dvije stvari za koje je jako vezan i koje su mu izuzetno važne pri nastanku filma. Dodaje da “Praznik rada” ima izrazit song po kojem će publika pamtiti film.

“Imamo nekoliko songova. Jedan koji je originalni song za film po kojem će se, kao što se “Gori vatra” pamti po Tešnju, čak neki ne znaju da je “Iznad Tešnja” muzika iz filma ili “Malo je dana” amidža Idriz”, kazao je reditelj.

Kompozitoru Dini Šukalu je ovo drugi film na kojem je radio sa Žalicom. Dio muzike su snimali uživo sa ansamblom u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru.

“Mislim da je tama kojom se film bavi prevažna za sve nas i taj proces da se konačno počnemo suočavati sa nekim stvarima iz prošlosti. Na žalost najvažnija stvar u našim životima je rat”, kazao je Šukalo.

A 19. avgusta će svjetskom premijerom filma “Praznik rada” uporedo u Sarajevu i Mostaru biti završen ovogodišnji 28. Sarajevo film festival.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!