Premijera predstave “Bog masakra” u Pozorištu mladih Sarajevo

Kultura 25. mar 202213:40 > 13:41 0 komentara

Predstava "Bog masakra" koja je ujedno prvi projekat Udruženja "Theater Factory", nastala u koprodukciji sa Pozorištem mladih Sarajevo premijerno je izvedena na sceni ovoh pozorišta gdje će imati svoju reprizu 7. aprila.

“Bog masakra” – jedini vladar koji suvereno vlada od posantka svijeta pa do danas, replika je iz istoimene predstave koja govori o sastanku naizgled pristojnih roditelja, dva posvađana dječaka. Kako bi riješili sukob djece, odrasli postaju derišta koja se suočavaju sa ružnom istinom svezanom u mašnu.

“Jedan roditelj je savjetnica za imovinu, drugi je advokat, treći je čovjek koji se bavi kućnim potrepštinama i pisac. Znači totalno 4 različite vrste čovjeka se nađu u jednoj sobi i rješavaju problem koji uopšte nisu napravili, napravili su djeca. Međutim, kroz čitav tekst vidimo da jako brzo ti roditelji postaju ta ista djeca i s druge strane publika će vjerovatno zaključiiti da će možda i njihova djeca postati takva”, kazao je glumac Mak Čengić.

“Kako bih ja da sam se našla u situaciji da je moje dijete povrijedilo nečije tuđe dijete, do koje mjere bih išla braniti svoje dijete, a gdje bih bila onako granica gdje jednostavno treba pogledati istini u oči i reći: “Okej, moje dijete nije bilo u toj situaciji kako treba, ja ga trebam popraviti.” Međutim, uglavnom roditelji staju na stranu svoje djece i tako tretiraju tu vrstu problematike na pogrešan način”,  dodala je glumica Dženita Imamović Omerović.

A na pogrešan način radimo dosta toga, a da nismo ni svjesni.

“Rekla bih da je ideja same predstave ta da prvo trebamo odgojiti sami sebe pa tek onda pokušati odgojiti svoju djecu, a kamoli tuđu djecu jer ovdje svo četvero roditelja konstantno pokušavaju jedni drugima dokazati šta je to ispravan način odgoja, življenja, življenja u braku i jedno drugom do te mjere zadiru u intimu da je nemoguće da ne dođe do sukoba”, kazala je glumica Ivona Baković.

Predstava je prvi projekat Udruženja “Theater Factory” Sarajevo koje je osnovano s ciljem da dramske, muzičke i fizičke teatre, kao i performanse i druge kulturne programe, učine dostupnim publici u cijeloj zemlji.

“Moja ideja je da napravimo jednu platformu koja će da okuplja glumce, pjevače, dramaturge, režisere, producente, dakle sve ljude koji se bave scenskim i multimedijalnim umjetnostima na jednu platformu gdje ćemo da radimo neke stvari koje su nama zanimljive, koje se nas tiču i gdje će imati priliku da rade umjetnici koji možda nemaju često priliku da surađuju jedni s drugima”, dodao je Sabo.

“Bog masakra” svoju svjetsku premijeru imao je 2007. godine. Osim u Sarajevu, plan je da ova crna komedija, rađena po tekstu jedne od najznačajnijih modernih autorica Yasmine Reze, bude odigrana i u Banja Luci, Tuzli, Zenici i Bugojnom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!