Preminuo prof. dr. Zvonimir Radeljković

Kultura 24. feb 202111:54 > 13:09 0 komentara
Filozofski fakultet

Jedan od osnivača udruženja, istaknuti član, a svojevremeno i predsjednik P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, ugledni profesor, anglist, književni prevodilac, esejist, književni kritičar i književni historičar, prof.dr. Zvonimir Radeljković preminuo je sinoć u 78. godini.

Prof. dr. Zvonimir Radeljković rođen je u Tuzli, 26. 10. 1943. Studirao je i 1967. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na studijskoj grupi Anglistika-Germanistika. Magistrirao je na Univerzitetu Indiana (Bloomington, IN, USA) 1969. godine. Doktorirao je 1975. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu sa disertacijom Toroov značaj u utemeljenju američke književne tradicije. Preminuo je u Sarajevu 23. februara 2021. godine.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu biran je 1969. za asistenta, 1975. za docenta, 1981. za vanrednog i 1988. za redovnog profesora. U okvirima Odsjeka za anglistiku uspostavio je prve univerzitetske programe i kolegije iz američkih studija i američke književnosti u bivšoj Jugoslaviji. Predavao je više decenija anglosaksonsku civilizaciju, modernu englesku književnost, te kolegije iz američke književnosti devetnaestog i dvadesetog stoljeća, na dodiplomskom, i savremenog američkog romana, na postdiplomskom studiju. Nakon penzioniranja, 2013. godine dodijeljenja mu je titula professor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Bio je mentor i član više komisija za odbranu magistarskih i doktorskih teza u Sarajevu i Zagrebu.

Kao gostujući profesor u trajanju od jednog akademskog semestra i više predavao je na Grand Valley State University (SAD) te sveučilištima u Zagrebu i Osijeku, a držao je predavanja na univerzitetima i van njih, širom Evrope i Amerike.

Višekratni je dobitnik najprestižnijih američkih (tri Fulbrighta i ACLS), britanskih i njemačkih istraživačkih stipendija:

1968/69 Fulbright Scholarship, Indiana University, Bloomington, Ind, USA.
1970 British Council Scholarship, Exeter College, Oxford University, England.
1974 Fulbright Travel Grant.

1974 Special Grant of University of South Carolina, Columbia.
1976 British Council Scholarship, Corpus Christi College, Cambridge University, England.
1977/78 American Council of Learned Societies Fellowship for postdoctoral research, Harvard University, USA.
1986 John F. Kennedy Institute Fellowship for research, Freie Universitat, Berlin, Germany.
1990 British Council Scholarship, Warwick University, England.
1994 Oxford Hospitality Scheme, St. John's College, Oxford University, England.
1997 John F. Kennedy Institute Fellowship for Research, Freie Universitat, Berlin.
1998 British Council Scholarship, Corpus Christi College, Oxford University, England.
1999/00 Fulbright Research Fellowship, University of the Pacific, Stockton, California.
2001 Oliver L. Brown Distinguished Visiting Professor at Washburn University, Topeka, Kansas, USA.

Prof. dr. Zvonimir Radeljković je bio aktivno prisutan u javnom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, regiona jugoistočne Evrope, ali i drugih dijelova svijeta, ne samo kao ugledni univerzitetski nastavnik i istaknuti naučni radnik, nego i kao pošten i hrabar intelektualac, koji se u svojim javnim istupima dosljedno borio za slobodu mišljenja i javne riječi, a napose umjetničkog iskaza, te isticao potrebu za univerzalnom zaštitom ljudskih prava, a osobito je u svojim istupima naglašavao potrebu da se sačuva i dalje unapređuje autonomiju organiziranja i djelovanja Univerziteta, kao mjesta slobodne razmjene mišljenja i ideja u cilju ostvarivanja posvemašnjeg razvoja i napretka akademske zajednice i društva u cjelini.

“U svima nama na Odsjeku za anglistiku, ali i cijelom Filozofskom fakultetu i Univerzitetu u Sarajevu, ostaje ogromna praznina, osobito generacijama njegovih nekadašnjih studenata, mnogobrojnih kolega i prijatelja. Ali i divne uspomene na plemenitog čovjeka i profesora sa kojim smo imali sreću i čast da provedemo lijepe decenije zajedničkog akademskog života i rada. Neka mu je laka zemlja naša i bosanska i hercegovačka koju je toliko volio i borio se za nju svim srcem i blistavim umom“, saopšteno je iz P.E.N. Centra u BiH.

Termini sahrane i komemorativne sjednice bit će objavljeni naknadno, putem sredstava javnog informisanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!