Projekat “Gdje strip susreće književnost” spaja dvije nedodirljive umjetnosti

Kultura 10. jan 202216:18 > 16:19 0 komentara
N1

“Gdje strip susreće književnost” naziv je projekta koji na više načina objedinjuje, na prvi pogled, dvije nedodirljive umjetnosti.

Dvogodišnji projekat izdavačke kuće Agarthi Comics čiji je primarni fokus na izdavanju stripova, grafičkih novela i strip albuma uspio je zadovoljiti posebne zahtjeve Kreativne Evrope; kulturne agencije koja radi na promociji različitih vidova kulture između manjih i većih nacija u i izvan Evrope.

Ljubitelji književne fantastike i stripova imaju priliku vidjeti 7 višesrukonagrađivanih djela koja u drugačijim okolnostima teško da bi ugledala svjetlo dana na bosanskom jeziku. Agartha Comics je bosanskohercegovačkoj publici uspio donijeti 7 djela: Persepolis – Marjane Satrapi, Plava je najtoplija boja – Julie Maroh, Zaboravi moje ime – Zerocalcare, Led – Jacek Dukaj, Voli li vas neko – Kalin Terzijsky, Kokoškina lutka – Afonsko Cruz i Ubičin majmun – Jakob Wegelius.

“Tri grafičke novele, jedan je roman za djecu, nešto u stilu Marka Tvena, i tri su knjižna naslova koja su osvojila najprestižniju evropsku nagradu za književnost. Nekako smo uspeli spojiti to jer do sada u BiH nije bilo tih naslova, bilo bi nam žao da se propuste jer zaslužuju pažnju, a s druge strane smo što se tiče grafičkih novela uspjeli objaviti nešto što nam je bilo već dugogodišnja želja”, kazao je Almir Šehalić iz ove izdavačke kuće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!