Promocija knjige Putovanje u Tajan: “Tražeći Bosnu, našao sam sebe”

Kultura 30. maj 202221:23 > 21:31 0 komentara
F.Z./N1

U Bošnjačkom institutu Adil-beg Zulfikarpašić u Sarajevu upriličena je promocija knjige "Putovanje u Tajan" autora Ferida Muhića sa kojim je održan i javni razgovor.

Knjigu je predstavila i razgovor vodila profesorica sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Fahira Fejzić-Čengić, a odlomak iz knjige čitao je glumac Nermin Tulić.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Šta je biser?

Profesorica Fejzić-Čengić je kazala da je ova knjiga “pravi biser”, a akademik Muhić je pojasnio šta za njega znači biti biser.

“Biser je ustvari način na koji zacijeli rana u vama. Nastaje tako što padne zrno pijeska i ošteti školjku, napravi joj ranu koja ne zarasta i onda se oko te rane gradi biser. Biseri su sjećanja oko naših rana koje nikada ne mogu da zarastu, ali koje pretvaramo u ono što je najbolje od nas. U tom smislu je ta rana Bosna i ako sam oko nečega napravio biser i sebe kao školjku, to je onda ovaj roman”, istaknuo je Muhić.

F.Z./N1/Autor knjige Putovanje u Tajan

Roman je putovanje pješke, dodao je Muhić, koji je putovao sam pješke 10 dana i 710 kilometara, od Skopja do Mahoja bez hrane, vode i oružja.

“Jeo sam i pio ono što sam nalazio. Bez šatora. To su dnevna putovanja, a imamo sam i noćna. To su bile vizije. Možda prethodnih stotinjak godina Bosne kroz sjećanja moje nena, djeda, prijatelja i poznanika. Dnevna i noćna se putovanja smjenjuju i prave onaj noćni biser. Evo, nakon 50 godina, ponovo dolazim sa tim istim sjećanjem i ovaj put sa romanom. To je ta priča, koja nema slučajno na zadnjoj korici: ’Tražeći sebe, našao sam Bosnu. Tražeći Bosnu, našao sam sebe’”, rekao je autor knjige “Putovanje u Tajan”.

F.Z./N1/Fejzić-Čengić: Knjiga se brzo čita

Iskorak literarne narav

Ova knjiga ima bisernu tajnu, mišljenje je profesorice Fejzić-Čengić.

“Biser se krije duboko u morima i kad se poživotno roni, izroni se školjka u kojoj se obavezno nađe jedan prekrasni unikatni biser – unikatno biserno ostvarenje autora naopsežnijih opusa Balkana akademika Muhića. Napravio je jedan veliki iskorak literarne naravi, jer ga više prepoznajemo kao filozofa, enciklopedistu, teoretičara, čak sociološkog mislioca. Imamo subsumiranje njegovog izvanrednog osobnog iskustva i kao planinara, što je velika čast i nekih drugih specifičnih odnosa nasparam prirode, biljaka, životinja, runolista. To je čovjek koji nađe runolist gdje ga niko ne može naći”, kazala je prof. Fejzić-Čengić, dodajući da se akademik Muhić, koji je dugo bio u svojoj školjci, prvi put otvorio prema publici.

Za kraj je istaknula da je knjiga “Putovanje u Tajan” manja od 300 strana, te da se čita za dva do tri popodneva.

F.Z./N1/Publika je uživala

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!