“Quo Vadis, Aida?” kolateralna šteta “rata” na IMDB-u

Kultura 04. feb 202119:49 0 komentara

Srbijanski kandidat za Oscara, film "Dara iz Jasenovca" postao je tema političkih nadmetanja unutar regije, a potom je njegovo ocjenjivanje na poznatoj filmskoj stranici IMDB u potpunosti ukinuto. Naš kandidat "Quo Vadis, Aida" i dalje na IMDB-u ima mogućnost glasanja, ali rejting slabi, jer se glasa i u Srbiji. Ova dva filmska ostvarenja pokrenula su burnu raspravu u široj javnosti obje zemlje.

Filmsko ostvarenje Predraga Antonijevića, kroz oči djevojčice Dare, pokušava prikazati stradanja srpskog naroda u doba Nezavisne Države Hrvatske.

Magazin Vareity dao je negativnu kritiku filmu, te ga nazvao “srpskom nacionalističkom propagandom” i jednom vrstom nakaradnog natjecanja – čiji je zločin veći i čije žrtve su veće?

Ova kritika izazvala je jednu vrstu internet revolucije, a autor teksta Jay Weissberg prethodno je i bio okarakterisan kao omraženi neprijatelj Srbije. Međutim, bh. reditelj i scenarista Faruk Lončarević se ne slaže sa teorijom nacionalne diskriminacije filma, nego o jednostavno njegovoj upitnoj kvaliteti.

Opširnije u prilogu Ane Novaković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!