Reakcije na otkazivanje Jazz Festa, pojedini umjetnici optužuju NiP

Kultura 08. jun 202119:33 3 komentara

Umjetnici ogorčeni su zbog otkazivanja jubilarnog 25. izdanja "Jazz Fest" Sarajevo, a neki su otišli i korak dalje smatrajući da je odluka isključivo politička. Na optužbe odgovaraju i predstavnici nadležnog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo. Obrazlažu da su predstavnici festivala predali nepotpunu dokumentaciju.

Kultura sve više marginalizovana, umjetnici sve manje cijenjeni. Poručuju predstavnici bh. kulturne scene, čije su društvene mreže preplavljene reakcijama i komentarima zbog otkazivanja sarajevskog Jazz Festa. Predstavnici Festivala oglasili su se saopštenjem. U njemu su optužili Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Samirom Avdićem, da nisu ni razmotrili prijavu. Te kako razmatraju mogućnost podnošenja tužbe protiv istih.

Na optužbe je reagovao i resorni ministar Samir Avdić. Kazao je da su predstavnici festivala predali nepotpunu dokumentaciju. Te da nisu namjerno izostavljeni.

Jazz Fest kontra politike

“Dokumentacija nije bila ispravna. Nakon toga, kao što ste juče imali prilike pročitati u saopštenju, mi smo uz saglasnost Vlade Kantona produžili javni poziv za sve one koji su aplicirali. Nakon toga, kontaktirali su gospodina Zubčevića i, mislim, još nekog njegovog uposlenika. Međutim, oni su mislili da su namjerno izostavljeni, što nije istina”, istakao je Avdić.

Na konstataciju prvog čovjeka Kantonalne vlade, Edina Forte, da je ova kulturna manifestacija otkazana zbog administrativne greške nadležnog ministarstva, putem društvenih mreža, reagovala je i bh. režiserka Jasmila Žbanić. Navodela je da je odluka, isključivo, politička.

“Odluka Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz Fest nije ‘greška’. To je politička strategija Ministarstva kulture i stranke koja ‘drži’ to ministarstvo”, ocijenila je Žbanić.

Otkazivanjem festivala, kulturi Sarajeva napravljena je neprocjenjiva šteta, smatra struka. Dodajući da je neophodno depolitizovati kulturni sektor.

“Isključivanje Jazz Festa iz finansiranja je vrlo zabrinjavajući znak da se mijenja kulturna politika u Sarajevu. I onda, vidjeli smo danas i saopštenja Dine Konakovića, da je to sa visine jedno saopštenje. Prvo, uopšte ne smatra da su ta kultura i Jazz Festival potrebni”, naveo je Haris Pašović, režiser.

“Svo zlo je krenulo kada su 2010. godine koalicione partije počele da dijele kulturu kao stranački plijen. Ja, dakle, mislim da je vrijeme, da struka, žiri, vijeća, imenom i prezimenom iz određene oblasti imenuje ljude koji nisu u sukobu interesa”, dodao je Dino Mustafić, režiser.

Ne treba zaboraviti činjenicu da je Jazz Fest, prije dvije godine, dobio Nagradu za najodvažniji evropski jazz program. Niti da je maksimalno unaprijedio domaću jazz i etno scenu, podsjećaju bh. umjetnici.

Po svemu sudeći sudbina ovogodišnjeg Jazz Festa je neizvjesna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare