Rijetka kopija američkog ustava na aukciji prodata za 43,2 miliona dolara

Kultura 19. nov 202110:24 0 komentara
Yuki IWAMURA / AFP

Iznimno rijetka kopija američkog ustava, donesenog 1787., prodata je u četvrtak navečer na aukciji u njujorškom Sotheby'su za rekordnih 43,2 miliona dolara.

“Jedna od najzanimljivijih priča s večerašnje aukcije bila je prodaja službenog prvog izdanja štampanog primjerka ustava Sjedinjenih Američkih Država i prva kopija konačnog teksta ustava. To rijetko štampano izdanje ustava srušilo je cjenovni rekord kada je riječ o jednom dokumentu ponuđenom na aukciji – prodano je za čak 43,2 miliona dolara”, rekli su iz Sotheby’sa.

Aukcionari su isprva procijenili da će dokument postići cijenu od 15 do 20 miliona dolara. Identitet kupca ostao je nepoznat.

Iz Sotheby’sa su pojasnili da je riječ o jednom od samo 13 sačuvanih primjeraka dokumenta, štampanog za Ustavnu konvenciju održanu 1787. u Philadelphiji, koji su tada podijeljeni učesnicima konvencije i jedan od samo dva primjerka u privatnom vlasništvu.

Dokument je posljednji put na aukciji prodat 1988. godine kada je postigao cijenu od 165.000 dolara. Kupio ga je pokojni S. Howard Goldman, njujorški milijarder, developer nekretnina i kolekcionar američkih autograma, dokumenata i vrijednih rukopisa.

Prihod od prodaje ići će dobrotvornoj fondaciji koja nosi ime njegove supruge, Dorothy Tapper Goldman. Fondacija finansira obrazovne programe za studente, a svrha joj je unaprijediti razumijevanje demokratije u javnosti, piše Sotheby’s.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!