Rođendanska priča Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Kultura 01. feb 202119:26 0 komentara

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava 133. rođendan izložbama o simbolici običaja i tradicije ove zemlje te ljepoti bosanskohercegovačke flore. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera organizovan je slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade te svečano otvaranje izložbe “Tragom divljih orhideja” na Odjeljenju za prirodne nauke, i izložbe “Predah” na Odjeljenju za etnologiju.

Nakon 133 godine u Zemaljskom muzeju BiH – “Predah”. Izložba eksponata iz etnologije i arheologije koji svjedoče o viševjekovnoj tradiciji i običaju ispijanja kafe i uživanja u duvanu u Bosni i Hercegovini. Za muzeološku izložbu na našim prostorima neobično i efektno dizajnirana postavka.

“Ovaj krivudavi sto koji gledate simbolizuje tok vremena, konstantnu prisutnost kulture ispijanja kafe i pušenja duvana u našoj tradiciji. Kažu da jedini trenutak kada imamo osjećaj da kontrolišemo vrijeme je taj kada pijemo kafu i pušimo cigaretu. To je bila vodilja za cijeli ovaj koncept”, pojašnjava Amar Zahiragić, dizajner izložbe.

Sadržaj drugog dijela izložbe su cigarete iz ratnog perioda od 1992. do 1995. godine. U taj prostor se ulazi kroz lavirint sačinjen od blendi koje asociraju na ratne barikade, a namjera dizajnera bila je da izazovu blagu nelagodu i anksioznost kod posjetilaca koji iz prve svijetle sobe “Predaha” prelaze u tamnu multimedijalnu prostoriju koja izaziva uzdah – i priča priču o izdahu ratnog duvanskog dima. U tom izdahu bilo je otrova koji se kupio ne samo na plućima već i na duši. Bola koji je završavao u pjesmama ispisanim na omotima cigareta. Za pakovanje cigareta ponekad su služile stranice nikad uvezanih udžbenika, posjetioci izložbe mogu čuti priču o čovjeku koji je pušeći u ratu zavolio fiziku pa je kasnije u miru studirao na univerzitetu.

“Centralno je postavljena vitrina sa uzorcima cigareta iz tog perioda, način na koji su pakovane,a na ekranu su priče, anegdote aktera iz tog perioda“, navodi Zahiragić.

Preživljavanje – priča koja nije samo ratna i ljudska već i institucionalna.

“Zaista je ovdje bilo pitanje proteklih godina preživljavanja institucije. Muzej se proteže na dvadesetak hiljada kvadrata, četiri velika objekta koja su bila u dosta zapuštenom stanju, mi sadan pokušavamo da obnovimo elementarne stvari kako bi uopšte mogli govoriti o zaštiti kolekcija”, kaže Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Sarajevska hagada – jedna od najljepših knjiga ove vrste u svijetu, a susret s tom ljepotom bio je danas rođendanski poklon Muzeja građanima. Zemaljski muzej BiH na rođendan priča priču o BiH – zemlji u kojoj i nakon sijanja krvi opstane ali i ponovo iznikne ljepota, ljepota divljih orhideja, autohtonih 69 vrsta, sa jednom endemičnom. Osjetljiva biljna porodica izložena je lošim ekološkim uticajima, 28 vrsta orhideja koje rastu u BiH, na crvenim su listama ugroženih vrsta.

“Ovdje na izložbi je prikazano 20 najugroženijih vrsta domaćih orhideja sa malim osvrtom na egzotične orhideje, na njihovu upotrebnu vrijednost u ishrani, ljekovita svojstva i kulturnu simboliku”, ističe Ermana Lagumdžija, autorka izložbe.

Samoniklost, divlja ljepota, cvjetanje, ugroženost, predah uz kafu i cigaru, preživljavanje – 133. rođendanska priča najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Tri miliona predmeta u Zemaljskom muzeju BiH nisu samoodrživi eksponati. Konzervacija, restauracija, ulaganje, visoko vrednovanje kulture, sve to je potrebno da ova ustanova živi i dalje i ostane mjesto obrazovanja i oplemenjivanja onih koji će učeći o prošlosti, graditi bolju budućnost.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!