“Sarajevski duh” ispričan kroz formu stripa

Kultura 01. dec 202120:11 > 20:21 0 komentara
N1

U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo sutra će biti predstavljeno integralno izdanje stripa pod nazivom "Sarajevski duh". Najvljena je i izložba polaznika škole stripa.

Polaznici škole stripa su na osnovu scenarija, o razvoju grada Sarajeva, koji je radio bh. autor Boris Lalić, imali priliku da rade na zajedničkom projektu – stripu “Sarajevki duh”.

“Prošle godine smo uspjeli za 3 mjeseca da uradimo prvi dio priče, onda smo sačekali Borisa da napiše ostatak. Nastavili smo rad na projektu i uradili smo drugi dio koji smo objedinili sa prvim u jedno integralno izadnje, koje je zanimljivo, isprepleteno različitim likovnim izražajima i stilovima”, rekao je Majo Pavlović – strip autor.

U ovom projektu učestovalo je 10 polaznika škole stripa uzrasta od 12 do 22 godine, koji su svojim likovnim umjećem dali doprinos ovom jedinstvenom stripu o nastanku glavnog bh.grada. Pavlović je kazao da strip ne izumire, te da mladi itekako gaje ljubav prema ovoj umjetnosti.

“Nekolicina njih i jesu fanovi, i čitaju i crtaju anime tripove, no nisu imali priliku da se predstave javno, kao što su sada dobili priliku sa ovom izložbom, i nisu znali određene postulate stripa, rada na stripu, pravila… zato su došli da nauče taj teoretski dio da znaju da uobiliče svoje priče”, dodao je Pavlović.

Škola stripa CKM-a počela je sa radom 2019. godine i okuplja na desetine mladih zaljubljenika u devetu umjetnost.

“Škola stripa je jedan od 30-ak projekata koji se na jednom godišnjem nivou realizuje i za djecu i za mlade i za odrasle. Veliki interes za ovom školom stripa postoji već decenijama, Majo to sjajno vodi i u saradnji sa ekipom ovog centra i sa svojim saradnicima, napravio je jednu školu stripa koja je jedinstvena i vrlo kvalitetna”, rekao je Senad Bostandžić iz JU CKM.

Ljubitelji stripa kroz “Sarajevki duh” mogu naučiti nešto o nastanku grada, a kroz cijeli strip, od prahistorije do danas, vodi nas jedan anime lik – vodič.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!