Sarajevo domaćin RUTA festivala

Kultura 21. jun 202217:00 0 komentara

Kamerni teatar 55 je domaćin regionalnog festivala RUTA Grupa Triglav koji je počeo sinoć, predstavom "Plastelin" Beogradskog dramskog pozorišta, i trajaće do 27. juna. Na festivalu se predstavljaju najbolje produkcije pet prestižnih pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Osmišljen 2019. godine, regionalni festival RUTA, predstavlja mrežu partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije a sve s ciljem saradnje između teatara.

“To je jedna fantastična stvar jer možemo da vidimo kako se koji teatar razvija, u kom pravcu ide njihova pozorišna politika i kako njihov ansambl radi, što je najbolja stvar da se nešto nauči i da se krade zanat. S druge strane dobijamo priliku da se družimo sa našim kolegama sa drugih akademija, iz drugih pozorišta i to je nešto najljepše”, kazao je glumac Aleksandar Jovanović.

Ideja festivala je, da se svaka dva mjeseca, 6 teatara iz 6 gradova, predstave u drugom gradu, te da festival ima kontinuiranu razmjenu.

“Kao jedna potreba za uvid u ono što radimo na ovim prostorima, da upoznamo jedni druge, da sarađujemo, pravimo koprodukcije i to je ono što sve nas na malim tržištima ograničava”, kazao je Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta.

Osim toga, cilj je interakcija između pozorišne struke, ali i publike, kojoj se pruža prilika za upoznavanje sa pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja.

“Ako uzmemo ovaj teatarski aspekt, veoma važno, dolaze nam u naš grad gosti iz Podgorice, Skoplja, Ljubljane, Zagreba… i svi oni iz regije su pohodili, kako Kamerni teatar, tako i ostale naše teatrske kuće, tako da mislim da je to velika dobit”, izjavio je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

“Ovo je druga RUTA u Sarajevu. Sjajne predstave, glumci se druže razmjenjuju energiju, iskustva i mislim da je ovo nešto što moramo da čuvamo i što bi trebalo da raste. Najveći problem su finansije”, kazao je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

Festival u Sarajevu će zatvoriti Kamerni teatar 55 sa predstavom „Žaba“, a potom će Brijuni, u avgustu, biti domaćini Projekta Regionalne unije teatara. U oktobru Skoplje, a godinu završavaju u decembru u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!