Sarajevo Film Festival posvećen misiji nulte stope onečišćenja

Kultura 11. aug 202216:26 > 16:26 0 komentara

Ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo film festivala posvećeno je misiji "Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival", te zajedničkom djelovanju Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo. Cilj misije je do 30. festivala postići Net Zero – nultu stopu onečišćenja, što znači čišći zrak za sve. U tom smislu Sarajevo Film Festival je već poduzeo niz aktivnosti.

Kao odgovor na izazov ekstremnog zagađenja i globalnih klimatskih promjena, Sarajevo Film Festival već treću godinu aktivno radi na smanjenju karbonskog otiska. Pored smanjenja količine printanih materija, festival je poduzeo i niz drugih aktivnosti.

“Ove godine, kao i prošle, nastavljamo sa programom odvajanja i reciklaže otpada zajedno sa Coca colom kroz cijelo vrijeme trajanja festivala. Naša opšta digitalizacija svih procesa rada na festivalu, online prodaja karata, smanjivanje i te količine printanog materijala”, kazao je Jovan Marjanović, direktor SFF-a.

Osim toga svi posjetioci festivala mogu besplatno koristiti biciklo, a tu su i reciklomati na osnovu kojih se može dobiti karta za film. U aprilu ove godine Sarajevo je izabrano kao jedan od 100 gradova za Misiju klimatski neutralnih i pametnih gradova i kao jedan od 12 gradova iz te grupe koji nisu iz zemalja EU.

“SFF koji svi sa nestrpljenjem očekujemo, pokazao je da je platforma, ne samo za filmsku umjetnost nego i novi način da grad Sarajevo postane grad sa nula zagađenosti. Zadovoljstvo mi je što je grad Sarajevo i Kanton Sarajevo uspjeli biti izabrani među 100 neutralnih gradova. To je jedan projekat koji je izuzetno važan za sve nas”, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Sarajevo će tako učestvovati u EU misiji za postizanje 100 klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine.

“Što smo upravo čuli od gradonačelnice, da će ovu platformu iskoristiti da zajedno sa UNESCOM proglasi Sarajevo gradom filma, koji će zajedno sa UNESCOM dostići jedan status koji će također biti neutralan”, kazao je Edin Forto, premijer KS.

“Zaštita okoliša počinje sa vašim ponašanjem, a ne da očekujemo od neke državne institucije da nešto uradi, nego svi mi možemo i trebamo i doprinjeti u takvim naporima. Jako sam zahvalan festivalu na ovoj inicijativi da se smanji karbonski otisak, ali se mora povećati svijest svih nas”, kazao je Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

U sklopu festivala biće organizovane i panel diskusije u kojima filmski profesionalci zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom.

Osim toga, festival ima tri tima za energetsku reviziju koji prikupljaju osnovne podatke čiji će rezultati pokazati koliko tačno energije trošimo u osnovnim aktivnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!