Sarajevska pozorišta ponovo u izolaciji

Kultura 10. mar 202118:49 0 komentara

Iako naredbom kriznog štaba nije obustavljen rad teatarskih kuća u glavnom bh. gradu, pozorišta su se odlučila da zbog sigurnosti uposlenika, ali i publike, da otkažu planirana igranja i premijere predstava. Dok Sarajevo ponovo ispraća pozorišta u izolaciju, u drugim gradovima, poput Mostara, Banjaluke, Zenice i Tuzle, teatarska publika uživa u predstavama.

Prazne sale, II čin. Zaljubljenici u teatar u glavnom gradu BiH, ponovo neće moći uživati u predstavama, barem dok se epidemiološka situacija ne popravi.

“Nekako, teška srca smo shvatili da je ipak najbolje, najsigurnije da se za izvjesno vrijeme, a to su neke dvije sedmice, odnono tri sedmice, otkažu svi programi”, kaže Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Narodno pozorište Sarajevo slavi 100 godina postojanja i 70 godina Balet, iako su planirali dostojanstveno proslaviti jubilej, to se, čini se, neće desiti onako kako su planirali.

“Najveći problem je ova dva metra distance, jer predstava sa 2 metra distance je faktički neizvodiva. Pokušali smo razne recepte, npr. Balet i Opera rade na beskontaktnim projektima, tako da je način kategoriziranja toga šta ćete izvest, sveden na minimum”, ističe Adnan Đindo, direktor baleta NPS.

Pauzirane su i repertoarske aktivnosti Pozorište mladih Sarajevo, kao i Kamernog teatra 55, a na pauzama je i rad na novim predstavama “Lutka” i “Schindlerov lift”.

“To ne znači da je Pozorište mladih stalo sa radom, imamo aktivnosti u pozorištu. Spremamo obnovu, osvježenje predstave “Tigriček” lutkarske predstave koja uskoro puni 50 godina na repertoaru, i spremamo niz online aktivnosti, posebno za Dan lutkarstva 21. marta”, navodi Adnan Rešić, Pozorište mladih Sarajevo.

“Predstave smo trenutno obustavili kao i rad na predstavi “Schindlerov lift” koja je bila tri dana pred premijeru, kada smo donijeli ovu odluku da pauziramo rad. Mi se nadamo brzom početku rada, najvjerovatnije 22. marta, da ćemo krenuti sa nastavkom proba”, dodaje Vedran Fajković, Kamerni teatar 55.

Ista situacija je i u Sarajevskom ratnom teatru kao i u Centru kulture i mladih Općine Centar. Čini se da, ono čega se svi zaljubljenici u teatar plaše, jeste da se ne ponovi scenario od prošle godine, kada nam je prozor u svijet teatra bio jedino mogućan preko ekrana.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!