Sarajevska pozorišta u pandemiji: Virus “otkazao” brojne predstave

Kultura 19. jan 202219:02 0 komentara

Novi val koronavirusa pogodio je i teatarske kuće, odnosno teatarske radnike, zbog čega pozorišta otkazuju planirani repertoar. Iako kažu da su se, u ove dvije godine, navikli na ovu situaciju, neki glumci smatraju da je situacija jako neizvjesna i nezahvalna.

Još krajem prošle godine teatarske kuće su objavile svoje bogate repertoare za januar, no novi val, pomrsio im je planove. Pozorište mladih Sarajevo obustavlja igranja do kraja januara.

“Uvijek smo imali neku alternativu. Nije to bilo u velikom broju, jedno-dvoje kolega se zarazi, međutim sad, sredinom januara, imamo sedam kolega i svi su iz umjetničkog ansambla. Imali smo jednu predstavu gdje je troje kolega bilo zdravo, no, nažalost dobio sam poziv od kolege da je i on pozitivan, tako da ćemo morati obustaviti do kraja januara igranje repertoarskih predstava”, rekao je Ismar Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo

Ništa bolja situacija nije ni u Kamernom teatru 55, koji su također, zbog bolesti glumaca, morali otkazati nekoliko igranja. Član ansambla ove teatarske kuće kaže da je za glumce ova situacija posebno nezahvalna.

“Čudan je osjećaj kad bukvalno u toku dana saznate da nećete igrati predstavu, a vi se psihički pripremate za taj aganžman, ponavljate tekst, prolazite stvari kroz glavu, spremate se za cjelovečernju predstavu i onda vam neko javi da je kolega pozitivan. Nezahvalna je situacija posebno za nas koji se bavimo ovim poslom”, naveo je Sabit Sejdinović, glumac Kamernog teatara 55.

Njegov kolega iz Narodnog pozorišta Sarajevo kaže da su se, u ove dvije godine, prilagodili okolnostima.

“Prije početka svakog procesa neke nove predstave bili smo potpuno svjesni da već sutra možemo zbog nečije bolesti da obustavimo rad. Tako da smo se prilagodili okolnostima i nije nam više toliko stresno. Razumijemo potpuno i jasno nam je da je zdravlje na prvom mjestu”, istakao je Ermin Sijamija, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sijamija je dodao i da smo u vrlo kratkom vremenu izgubili mnogo vrsnih umjetnika, te da ni predstave sa manjim ansamblom nisu rješenje, a tog stava je i Pozorište mladih.

“U zadnje dvije godine smo izbjegavali da radimo velike ansambl predstave pa smo išli sa dva, tri, do pet glumaca, izuzev ‘Olovnog vojnika’ i ‘Ništa nas ne smije iznenaditi’. Nažalost ne možemo ni to, evo naprimjer predstava ‘Lutka’ gdje su samo dva glumca, nismo ni to uspjeli”, poručio je Ismar Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo.

Ova situacija posebno je pogodila nezavisnu kulturnu scenu, kojoj samo ograničenje broja publike, od koje živi, predstavlja najveći izazov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!