Satiričan pogled na svijet kroz kreacije

Kultura 21. sep 202212:27 0 komentara

U Sarajevu je u okviru Fashion weeka, po prvi put javno, svoje modele predstavila umjetnica i dizajnerica Tatjana Vidović, koja stoji iza brenda MemenTo. Kroz svoje kreacije, Vidović donosi satiričnu viziju pogleda na svijet.

MemenTo Girl je feministkinja, buntovnica i punk dama. Upravo, kroz feministički osvrt na dominantan narativ društva u kome su subjekat i objekat izrazito rodno određeni, MemenTo donosi prikaz svog pogleda na svijet, ali na jedan sarkastičan način.

“Riječ je o jednom feminističkom pogledu na svijet koji sarkastičnog i kreativnog načina pokušava da pokaže te rodne uloge žene koje mi svakodnevno dodjeljujemo, svjesno ili nesvjesno, kroz jedan igrokaz, karikaturalni izgled žena na tim printevima kao umjetnik. Želim da pokažem da mi žene možemo da radimo rekonstrukciju naših pogleda na jedan satiričan način kroz našu garderobu” – kazala je umjetnica i dizajnerica Tatjana Vidović.

“Ovaj Tanjin brend predstavlja nas žene kao samostalne i slobodne žene, koje nemaju samo jednu ulogu, nego više uloga” – dodala je manekenka Ajla Bijelić.

Kroz 12 uloga, MemenTo, na duhovit ali i kritički način, predstavlja slobodnu, hrabru i samosvjesnu ženu. Umjetnica i dizajnerica, kroz svoje kreacije, komunicira sa društvom o temama koje je interesuju.

“MemenTo, neki moj mediji je počeo od toga što sam kreirala slike, stripovski način tog jednog ženskog lika, koji je vremenom, iz potrebe da se obučem drugačije, postao print na materijalu, iz koje je nastala mini kolekcija iz koje smo kasnije imali potrebu da pretvorimo u komadima, da predstavimo sve te životne uloge koje su nam dodjeljene kao ženama u ovom društvu” – istakla je dizajnerica.

Karikaturom, prenaglašenog ženskog lika, MemenTo predstavlja “stereotip savremene ljepote”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!