Savremena plesna predstava “SARA-JE-VO” kroz govor tijela, muziku i glumu

Kultura 05. okt 202219:35 0 komentara

Svoju premijeru u okviru 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u Pozorištu mladih Sarajevo, imaće plesna predstava "Sara-je-vo".

Ko su bila raja 70tih godina u Sarajevu, kako se živjelo, šta se događalo tada, kako to ljudi vise danas? Na ova i mnoga druga pitanja odgovara plesna predstava autora i koreografa Edhema Jasenkovića.

“Koreograf je Edhem Jasenkovićć koji je zbog rata sa 13 godina otišao iz svog rodnog grada, iz Sarajeva i predstava se zove “Sara-je-vo”. Dodatno mi je velika čast što igram u njegovoj predstavi jer ovo je njegova prva predstava koju je radio u svom rodnom gradu, on sad živi u Danskoj.” kazala je Miona Petrović, plesačica

Savremeni plesni komad igraju umjetnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavljajući mladu generaciju koja se bori da preživi u antagonističnom društvu.

“Pričamo priču nekakvog djetinjstva, trenutaka koje smo svi negdje proživljavali, pogotovo naš koreograf. Uloge specifične ovdje nema, svako od nas ima najvažniju ulogu, svako od nas je glavna uloga i svako od nas priča najiskreniju priču o ovoj temi, o ovom gradu, pogotovov zbog toga jer pričamo tijelima. Pošto znamo tijelo ne laže, znači potpuno je sve ogoljeno, potpuno je sve iskreno i nadam se da će publika isto tako prepoznati šta sve tijelo može reći bez da pusti glas.” rekao je Ognjen Vučinić, plesač

Predstava Sara-je-vo” je dio međunarodnog projekta Balkan Dance Project čiji je osnovni cilj povezivanje scenskih umjetnika iz regiona.

“Prava Messovska predstava, veliki je odziv publike, karte su skoro sve prodate i zaista poslije ovoliko truda u mjesec dana, ja sam previše vezana za ples jer sam i ja nekad bila balerina, ali evo s druge strane uz mukotrpan trud i rad kako njihov i moj mislim da ćemo uspjeti i da nećemo samo pokazati ovu predstavu u Sarajevu što i jeste cilj Balkan Dance Projecta da putujemo regionom pa i u Evropi.” zaključuje Nataša Hajdarević, izvršni producent BDP za BiH

Deveta produkcija Balkan Dance Projecta, treća u Bosni i Hercegovini ovoga puta premijerno u okviru 62. izdanja festivala MESS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!