Skoro 250 kg otpadnog materijala pretvoreno u unikatna umjetnička djela

Kultura 15. sep 202114:26 0 komentara
Izložba traje još danas

Više od 90.000 posjetilaca Sarajevo City Centra je u protekla dva dana bilo zaintrigirano izložbom umjetničkih djela od otpadnog materijala, poput tri metra duge kornjače od kartonskih kutija ili repa kita visokog preko dva metra.

Pet unikatnih djela, koje su kreirali poznati umjetnici Centra za umjetnost i umjetničku edukaciju “ArkA”, nastala su u sklopu inicijative kompanije Nestlé pod nazivom “Čista umjetnost”. Izložba je još danas otvorena za javnost u prizemlju Centra.

Posjetioci imaju priliku da svjedoče umjetninama koje su nastale od 250 kilograma otpadnog materijala, a kojem su umjetnici dali novu svrhu i pretvorili ga u vizionarska djela sa snažnom porukom o važnosti čuvanja prirode. Cilj same inicijative, kako ističu iz kompanije, jeste da potakne svakog od nas na djelovanje kada je riječ o smanjenju otpada, recikliranja i ponovne upotrebe materijala, ali i očuvanja vodnih resursa i šuma. Inicijativu su podržali: Udruženja Ruke i projekta Let's Do It, te prijatelja projekta, Sarajevo City Centar i MCI.

N1

Tokom prvog dana izložbe, prisutni su mogli da pomognu u akciji doniranja vrtnih sadnica školama u BiH jednostavnim pritiskom na dugme tastera, pa su tako građani za manje od 12 sati osigurali da Nestlé donira preko 3.000 sadnica.

“‘Čista umjetnost’ je novi projekat koji Nestlé pokreće u BiH s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. U cilju lokalnog doprinosa očuvanju zelenih površina, Nestlé će donirati sadnice školama u BiH koje su dio projekta Zdravo!. Želimo da inspirišemo građane kako bi malim, svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjenama. Potičemo tako i vlastite zaposlenike da se uključe i svojim pozitivnim primjerom također sudjeluju u kampanji, te smo nedavno održali akciju čišćenja zelenih površina u kojoj je učestvovalo preko 40 volontera i u nekoliko sati skupili više od 4.500 kg otpada”, izjavio je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

Kompanija nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti brige za okoliš i većoj aktivaciji industrije po ovom pitanju, kao i s investicijama za bolju, zdraviju i održivu budućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!