Škoti ‘zanijemili’ nakon projekcije “Quo Vadis, Aida?” u Glasgowu

Kultura 25. jul 202213:11 0 komentara
N1

Organizacija "Sjećanje na Srebrenicu Škotska" (Remembering Srebrenica Scotland) u partnerstvu sa 'Interfaith Scotland', predstavila je projekciju filma nominovanog za Oskara "Quo Vadis, Aida?" u Glasgowu ovog vikenda. Projekcija je zaključena uz pitanja i odgovore putem direktnog video linka iz Srebrenice s preživjelom genocida, Almasom Salihović.

Predsjedavajuća organizacije Remembering Srebrenica Scotland je za N1 rekla da su pri završetku filma u Glasgow teatru vladali muk i jecaji gledalaca.

N1
N1
N1
N1
N1

“Pedeset godina nakon što je svijet rekao ‘nikada više’ kada se suočio sa užasima holokausta, genocid i rodno nasilje su se desili na evropskom tlu – u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru i mnogim, mnogim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine. Naša dobrotvorna organizacija nastoji stati uz preživjele i prepričavati njihove priče. Plačemo sa majkama Srebrenice čiji očevi, muževi, sinovi i braća nikada nisu došli kući – i obavezujemo se da ćemo raditi na miru i jedinstvu u našim zajednicama dijeleći njihove priče širom Škotske”, rekla je Adair za N1.

U 2019. godini, ministrica za djecu i omladinu Škotske, Maree Todd, govorila je za N1 tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini i najavila uvođenje genocida u Srebrenici u knjige historije. Danaa djeca i mladi u Šlotskoj imaju priliku učiti o ovom najgorem zločinu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Škotska ministrica za N1: Međunarodnoj zajednici jasno da se desio genocid

Zainteresiranost Škota o događajima u Bosni i Hercegovini raste u poslijednjih nekoliko godina uz kontinuiran rad delegata kao što su David Hamilton, Lorna Hood, Julie Adair i Maree Todd.

David Hamilton je ranije za N1 govorio o značaju edukacije o genocidu u Srebrenici i svojim iskustvima u ratnoj Bosni i Hercegovini kao mladi humanitarac. Njegovu priču pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!