“Snoviđenja” Mirsade Baljić

Kultura 02. apr 202216:17 0 komentara
N1

Samostalna izložba umjetnice Mirsade Baljić otvorena je u Umjetničkoj galeriji BiH, a nosi naziv "Snoviđenja".

Sačinjava je 35 radova akvareli i akrilik na platnu. Postavka je otvorena do 9. aprila.

Snoviđenje, maštanja i ponovljeni prizori podsvijesti koji ostavljaju trag, u ovom slučaju trag na platnima, oslikana energičnim bojama i povezana zajedničkim motivom čine bogatu izložbu “Snoviđenja” bh. umjetnice Mirsade Baljić.

Sve je krenulo od jedne slike koju sam nazvala Snoviđenje, Snoviđenja nastao je ciklus, poslije toga nastalo je 6/7 izložbi u Dubrovniku i sada ovdje u Sarajevu. Sve ono što možemo vidjeti nastalo je u jednom raspoloženju, u jednoj energiji tražeći svjetlo, tragajući za njim i zaustavljajući se u onom podneblju vode na kojem sam odrastala. Imamo plavetnilo neba koje kad hoćete da prebacite na djelo ono pomiješano sa bojom daje taj efekat moje dominantne tehnike akvarela i novo je što sam ja sad ovdje izložila svoje akrilike na platnu” – kaže Mirsada.

Akrilik i akvarel tehnike su kojima se oslikava dominantni motiv-cvijet, na ukupno 35 izloženih radova. Neki od njih nastajali su i prije 15 godina.

Riječ je o jednoj specifičnoj slikarskoj tehnici akvarel, u kojem Mirsada zaista motive obrađuje na način da zadržava svježinu, kako boje tako i samog motiva. I ono što je možda najbitnije u tome jeste to da motiv kojim se ona bavi, a to su cvjetni pejzaži, ostala je vjerna od svojih najranijih dana do dana današnjeg i mislim da to daje jednu notu bogatstva ove izložbe” – ističe Mirsadin kolega Adis Lukač.

Mirsada Baljić je bh. umjetnica dugogodišnjeg aktivnog stvaralaštva, njen izložbeni opus čini 56 samostalnih i mnogobrojne kolektivne postavke u zemlji i inostranstvu.

Alma Suljević, kao i ostale kolege, tu je kako bi dala podršku.

Jedna izuzetna borkinja, jedna nesvakidašnja ličnost koja ne spava, koja 24 sata radi. Mirsada Baljić vodi jednu internacionalnu koloniju, zapravo ja ih zovem Likovni susreti, u hanikijahu Gazu husrev-begovog kompleksa gdje je ona ugostila na desetine, stotine vjerovatno za ovih 10 godina, umjetnika iz Evrope, Azije i regije.

Osim što je voditeljica galerije Preporod, autorica je brojnih kulturnih manifestacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!