“Što te nema”: Nema. Niti njih, niti odgovora…

Kultura 07. jul 202219:21 0 komentara

Arhiva spomenika "Što te nema", posvećena genocidu u Srebrenici otvorena je od večeras , pa do 4. septembra. Izložba je rađena u saradnji Historijskog muzeja BiH sa organizacijom ove postavke i Memorijalnim centrom Srebrenica Potočari.

“Što te nema”, putujući projekat, nomadska izložba i trajni spomenik posvećen genocidu u Srebrenici, sastoji se od fildžana koji su se prikupljali od 2006. do 2020. godine. Svaki fildžan simbolizira jednu žrtvu, jednu osobu ubijenu u Srebrenici. Započeto je 2006. godine u Sarajevu sa 923 sakupljena fildžana, 8372 brojka je s kojom se prikupljanje završilo u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari 2020. godine.

“Tad posljednji put poredani na tlu i napunjeni kafom. Ta kafa je ostala nepopijena u znak sjećanja na žrtve. Sad trenutno, “Što te nema” prolazi kroz jednu tranformaciju iz jednog nomadskog, privremenog spomenika koji je živio samo 11. jula. S jedne strane je živio 15 godina, ali ustvari samo 15 dana jer je postojao samo svakog 11. jjula. Sad prelazi u jedan permanentni spomenik koji će biti u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari. Ovo sada je proces, kroz koji se nadam možemo zajedno osmisliti, kakva je to verzija trajnog, permanentnog spomenika “Što te nema””, rekla je Aida Šehović, umjetnica, autorica “Što te nema”.

Dolazak putujućeg spomenika “Što te nema” u Srebrenicu ujedno je smatra Šehović i njegov povratak kući, u pripadajuće mjesto. Participativni umjetnički projekat nekad postavljan na gradskim trgovima, sada je na simboličnim policama u Historijskom muzeju BiH.

“Ovo je prvi put da će arhiva spomenika, znači svi rekviziti koji su se koristili, u ovom slučaju fildžani, prikazati u BiH. Oni će biti posloženi u policama koji su isto tako napravljeni ovdje u BiH, u Sarajevu. A dizajn polica je baziran na dizajnu polica koje koristi Internacionalna policija za nestale gdje se čuvaju p osmrtni ostaci. Znači to su police sa ladicama koje se izvlače”, dodala je.

“Participativnim performanskom u kojem su pozvani da učestvuju svi građani i građanke BiH. Ideja je da na police koje liče i na forenzičke i na arhivske postavljamo fildžane, da u jednom prostoru tišine se prisjećamo svih onih koji su nestali, ali i njihovih porodica koji i dan danas žive sa teretom života bez onih kojih nema.”, rekla je Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja.

Nema. Niti njih, niti odgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!